Een eis van NSZ - Ziekte-uitkering voor zelfstandigen vanaf de eerste dag

Categorie Sociaal
Een eis van NSZ - Ziekte-uitkering voor zelfstandigen vanaf de eerste dag

Maar liefst 9 zelfstandigen op de 10 blijven werken als ze paar dagen ziek zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van NSZ waaraan 962 ondernemers aan deelnamen. Nu de griep in het land is, trekt NSZ aan de alarmbel. Het feit dat de zelfstandigen blijven werken tijdens ziekte heeft alles te maken met het niet-ontvangen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor de eerste 14 dagen ziekte. Een griep duurt gemiddeld 3 tot 5 dagen, dus als de zelfstandige een paar dagen noodgedwongen op de zetel moet uitzieken, heeft hij voor die periode geen inkomen. “Ziek zijn overkomt je als mens, ongeacht het sociaal  statuut. Dat de zelfstandigen de eerste veertien dagen zelf moeten ophoesten, is discriminerend en niet meer van deze tijd”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. NSZ heeft de problematiek besproken met minister Ducarme die nog voor de verkiezingen de discriminatie wil wegwerken. Kostprijs is  11 miljoen euro per jaar. “Peanuts, als je dit vergelijkt met de 835 miljoen euro die jaarlijks wordt betaald aan formules als tijdskrediet, loopbaanonderbreking of ouderschapsverlof,” vervolgt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Maar liefst 92 procent van de ondernemers werkt ( volledig of deeltijds) door bij enkele dagen ziekte zoals griep. Dat blijkt uit een onderzoek van NSZ waaraan 962 ondernemers deelnamen. 74 procent van de ondervraagde ondernemers werkt geheel of gedeeltelijk door of respecteert niet (volledig) wat de dokter voorschrijft, zelfs wanneer de ziekte meer dan een week duurt. 62 procent beseft dat niet uitzieken een gevolg kan hebben op hun gezondheid op lange termijn. Dat zelfstandigen, ondanks hun besef van de gevolgen van een griep, toch grotendeels blijven doorwerken heeft volgens NSZ alles te maken met het feit dat zelfstandigen bij een ‘korte ziekteperiode’ geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vandaag krijgen  zelfstandigen maar een uitkering vanaf de 15de dag. “Nu de griep in het land is, trekt NSZ aan de alarmbel. Zelfstandigen zouden net zoals werknemers en ambtenaren recht moeten hebben op een uitkering vanaf de eerste dag”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ besprak het dossier met minister Ducarme die nog voor de verkiezingen het probleem wil oplossen. De totale kostprijs bedraagt 11 miljoen euro per jaar. Bijna evenveel als het geven van vaderschapsverlof aan zelfstandigen ( kostprijs van 11,7 miljoen euro), iets wat de bevoegde minister ook graag had doorgevoerd vóór de verkiezingen. Het ideale is dat beiden dossiers landen vóór de verkiezingen. Maar als er toch een keuze moet gemaakt worden tussen beide dossiers dan hebben de zelfstandigen snel gekozen: een uitkering vanaf de eerste dag ziekte. “Begrijpelijk” zegt NSZ, “niet alleen wordt elke zelfstandige vroeg of laat wel eens ziek, terwijl niet iedereen vader wordt, maar bovendien  valt het niet langer te verdedigen dat een basisrecht als ziekteverlof aan zelfstandigen wordt ontzegd.”
Bovendien zijn die bedragen peanuts in vergelijking met de met de 835 miljoen euro die jaarlijks wordt betaald aan formules als tijdskrediet, loopbaanonderbreking of ouderschapsverlof. Zelfstandigen hebben niet alleen geen recht op al die formules om beter arbeid en gezin te kunnen combineren,erger nog, zelfstandigen kunnen ook niet thuis blijven als ze ziek zijn.
In het ergste geval moet het maar betaald worden uit het sociaal statuut van de zelfstandigen zelf. Dat heeft een overschot van 320 miljoen euro in 2017.
NSZ pleit er dan ook voor om de arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf de eerste dag nog door te voeren voor de verkiezingen op 26 mei. “Verschillende politieke partijen (Open VLD, Sp.a, Groen, MR, Ecolo en PS) hebben ons al laten weten dat zij bereid zijn om dit onrecht mee recht te zetten en hebben intussen reeds een aantal voorstellen gelanceerd. Waar wacht men nog op om nog voor de verkiezingen hiervoor een parlementaire meerderheid te vinden?”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
 

deel dit