Vlaamse regering heeft Brexitkader klaar voor steun aan getroffen bedrijven

Tags
Categorie Algemeen
Vlaamse regering heeft Brexitkader klaar voor steun aan getroffen bedrijven

De Vlaamse regering heeft een kader klaar voor de ondersteuning van bedrijven die getroffen zijn door de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vlaanderen heeft recht op 223 miljoen euro uit de Brexit Adjustment Reserve, zeg maar het Europese Brexitfonds. Het vastgelegde kader bepaalt hoe deze steun verdeeld mag worden en welke ondernemingen er recht op hebben. Het is nu ook mogelijk om kosten die in het verleden gemaakt zijn te vergoeden.

Sinds 1 januari 2021 is Brexit een feit. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ondervinden heel wat Vlaamse ondernemers heel wat hinder onder de nieuwe restricties die dit met zich teweegbrengt.

Om de klap van de Brexit op Europa te verwerken, richtte de Europese Unie de Brexit Adjustment Reserve op, ook bekend als het Brexitfonds. Uit dat fonds krijgt Vlaanderen 223 miljoen euro om te verdelen onder onze zwaar getroffen ondernemingen. Het gaat over bedrijven en organisaties die kunnen aantonen dat zij reeds voor de Brexit handel dreven met het Verenigd Koninkrijk en kunnen aantonen dat zij door Brexit verliezen hebben geleden. Vlaanderen heeft nu ook een kader klaar om de steun aan de getroffen ondernemingen te regelen.

Getroffen Vlaamse bedrijven kunnen tot 1 juli 2023 een aanvraag indienen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dat agentschap biedt via de Brexithelpdesk ook antwoord op eventuele vragen.

deel dit