Q&A: Word ik belast op inkomsten die ik in 2021 ontvang?

Categorie Q&A
Q&A: Word ik belast op inkomsten die ik in 2021 ontvang?

Veel zelfstandigen moesten in 2021 nog gebruik maken van het overbruggingsrecht. Inkomsten uit het overbruggingsrecht kunnen aan belasting onderworpen zijn. Dit kan verschillen naar gelang van het soort overbruggingsrecht dat je hebt.

  1. Het (dubbele) crisisoverbruggingsrecht voor de sectoren die zijn stilgelegd en het quarantaineoverbruggingsrecht. Inkomsten uit dit soort overbruggingsrechten worden afzonderlijk belast tegen het tarief van 16,5%, tenzij de totale belasting met andere inkomsten gunstiger is.
  2. Het overbruggingsrecht in geval van omzetdaling en het overbruggingsrecht voor kinderopvang. Dit bedrag wordt globaal belast tegen een progressief tarief.
  3. Overbruggingsrecht voor meewerkende echtgenoten: omdat er geen wettelijke bepaling is die de uitkeringen in kwestie aan de inkomstenbelasting onderwerpt, zijn zij niet belastbaar.

Je raadpleegt het best jouw boekhouder, die u kan verwijzen naar circulaire 2021/C/51 betreffende de fiscale behandeling van financiële voordelen in het kader van de wet op het overbruggingsrecht.

Wat moet u onthouden?
Je hebt een door uw sociale verzekeringsfonds opgesteld belastingformulier ontvangen of zal dit in de loop van 2022 ontvangen. Hierop staan de inkomsten uit het overbruggingsrecht dat je in 2021 hebt ontvangen. Hoewel de inkomsten uit het overbruggingsrecht aan belasting onderworpen kunnen zijn, is het goede nieuws dat zij niet in aanmerking zullen worden genomen voor de berekening van jouw definitieve sociale zekerheidsbijdragen.

Word nu lid en lees alle Q&A's gratis in ons ledenmagazine!

deel dit