Q&A: antwoorden op uw vragen over het Overlegcomité van 17 november

Tags
Categorie Q&A
Q&A: antwoorden op uw vragen over het Overlegcomité van 17 november

Ook nu kregen wij heel wat ledenvragen binnen na het Overlegcomité van 17 november. Een overzicht:

Moeten kinderen in mijn horecazaak een mondmasker dragen?

De algemene mondmaskerplicht geldt nu ook voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook zij moeten voortaan dus zoals de rest van de bevolking een mondmasker dragen op het openbaar vervoer, in de horeca (tenzij u neerzit), bij contactberoepen, culturele centra, cinema, evenementen binnen en buiten, winkels, publieke gebouwen, bibliotheken, fitnesscentra, zorginstellingen, erediensten en discotheken (tenzij u een zelftest aan de ingang van de discotheek aflegt).

Waar moet je een coronapas tonen én een mondmasker dragen?

Samenhangend met de bredere mondmaskerplicht: zeg niet langer "Covid Safe Ticket" (CST of coronapas), maar "CST Plus". Het Overlegcomité heeft beslist dat op plaatsen waar u uw CST moet tonen (zoals op evenementen of in de horeca), u voortaan ook een mondmasker moet opzetten.
Het gaat concreet om de volgende locaties:

 • De horeca (als je niet neerzit)
 • Schouwburgen
 • Concertzalen
 • Culturele centra
 • Cinema's
 • Musea
 • Indoor pretparken
 • Publieke en private evenementen vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten
 • In het nachtleven, als je geen negatieve zelftest kan voorleggen


Vanaf wanneer gaan de maatregelen in?

De nieuwe maatregelen gaan in op zaterdag 20 november en gelden (voorlopig) tot 28 januari 2022.

Wat met mijn judoclub?

Voor contactsporten indoor zoals dansen, basket en judo wijzigt niets. Er kan dus nog steeds gesport worden zonder mondmasker. 

Gelden de nieuwe regels voor de discotheken ook voor danscafés?

Neen. Voor danscafés gelden dezelfde regels als voor de rest van de horeca: een coronapas voorleggen en verplicht een mondmasker dragen, tenzij u neerzit. Als u in een danscafé wil dansen op de dansvloer, zal u dus een mondmasker moeten dragen.

Discotheken en nachtclubs krijgen de keuze: ofwel combineren zij het Covid Safe Ticket met een zelftest aan de ingang, ofwel wordt er ook daar gedanst met het mondmasker aan.

Mag ik op restaurant met mondmasker zonder Covid Safe Ticket?
Neen. Wie op restaurant wil, moet zowel zijn CST tonen als een mondmasker dragen bij verplaatsingen.

Geldt er een maximum op het aantal genodigden bij privé-evenementen?

Neen. Maar naast het Covid Safe Ticket is nu ook een mondmasker verplicht voor alle evenementen - openbaar en privé - vanaf 50 personen binnenshuis en 100 personen buitenshuis. Ook op evenementen buiten moet dus een mondmasker opgezet worden.

Mogen kerstfeesten met personeel wel nog doorgaan?

Ja, als de regels rond evenementen gevolgd worden. Voor alle evenementen - openbaar en privé - vanaf 50 personen binnenshuis en 100 personen buitenshuis is een Covid Safe Ticket verplicht, alsook het dragen van een mondmasker. Voor evenementen van een kleinere orde is het Covid Safe Ticket verplicht.

Is een mondmasker verplicht op de kerstmarkt?

Ja. Kerstmarkten zullen gelden als publiek evenement en vanaf meer dan 100 personen buiten geldt ook daar een Covid Safe Ticket en de mondmaskerplicht.

Wat als ik als werkgever het niet toelaat om  te telewerken?

Iedereen zal verplicht vier dagen per week moeten telewerken, tenzij dat onmogelijk is door de aard van de job of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Bedrijven zullen in een maandelijks register moeten vastleggen hoeveel en welke mensen er wanneer noodzakelijk zijn op de werkvloer. De regionale ministers moeten dit nu verder uitwerken maar benadrukken alvast dat er controles zullen zijn.

Wat moet ik onthouden over de nieuwe telewerkregeling?

Iedereen die dat kan, moet minstens vier dagen per week verplicht telewerken. Er geldt een uitzondering als dat voor de werknemer niet kan omwille van de functie, of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Vanaf 13 december mag het personeel maximaal tweemaal per week op de werkvloer aanwezig zijn.
Als werkgever moet u een attest geven aan werknemers die niet kunnen telewerken.

Wat moet ik dan verplicht registeren over telewerk en waar?

 • Hoeveel medewerkers uw bedrijf telt: niet enkel werknemers, maar ook uitzendkrachten, freelancers, flexijobs, etc. die regelmatig op de werkvloer aanwezig zijn.
 • Hoeveel medewerkers echt niet kunnen telewerken
 • Online in te vullen op de website van de FOD Sociale Zekerheid (nog niet online op 18/11)
 • Maximaal 20% van uw personeel mag op hetzelfde moment aanwezig zijn op een terugkeermoment

Hebt u nog een vraag? Contacteer ons hier

deel dit