Plenaire Kamer keurt steunpakket voor zwaar getroffen sectoren goed

Categorie Algemeen
Plenaire Kamer keurt steunpakket voor zwaar getroffen sectoren goed

De federale regering maakte op 30 oktober enkele verstrengingen en steunmaatregelen (klik hier) bekend. Deze zijn nu ook, op donderdag 19 november, goedgekeurd door de plenaire Kamer.

De plenaire Kamer heeft het licht definitief op groen gezet voor een nieuw steunpakket voor de sectoren die bijzonder getroffen worden door de gevolgen van de corona-epidemie. Het gaat onder meer om een vrijstelling van de RSZ-bijdragen voor het derde kwartaal voor alle verplicht gesloten sectoren en een subsidie voor de uitbetaling van eindejaarspremies in de horeca.

Na een eerste verplichte sluiting in het voorjaar moeten onder meer de restaurants, cafés en niet-essentiële handelszaken ook nu, tijdens de tweede golf, de deuren sluiten. Om die sectoren te stutten stelde de federale regering een nieuw steunpakket voor.

De verplicht gesloten ondernemingen krijgen een premie toegekend die gelijk is aan de werkgeversbijdrage voor het derde kwartaal, wat in de praktijk op hetzelfde neerkomt als een vrijstelling voor de RSZ-bijdrage. Voor het vierde kwartaal van 2020 wordt uitstel verleend. De ondernemingen zullen bovendien een afbetalingsplan kunnen aanvragen, zodat ze de verschuldigde RSZ-bijdragen niet plots in één keer moeten ophoesten.

Naast de maatregelen rond RSZ komt er ook een subsidie van 167 miljoen euro om de uitbetaling van de eindejaarspremie voor werknemers in de horeca te garanderen en een dubbel overbruggingsrecht in de maanden oktober en november voor alle zelfstandigen die in de tweede golf de deuren moesten sluiten.

Het steunpakket kreeg donderdag de steun van 119 Kamerleden. 

deel dit