Overlegcomité: horeca binnen en buiten tot 23.30 uur

Categorie Algemeen
Overlegcomité: horeca binnen en buiten tot 23.30 uur

Horecazaken die binnen en buiten open mogen tot 23.30 uur, festivals met maximum 75.000 bezoekers eind augustus en twee prikken om als gevaccineerd beschouwd te worden: het Overlegcomité heeft vrijdag enkele belangrijke beslissingen genomen.

Horeca

 • als de horecazaken op 9 juni ook binnen weer open mogen, moeten die sluiten om 23.30 uur. Zowel binnen als op de terrassen kunnen de klanten tot dat tijdstip iets eten en drinken.
 • De huidige regels voor de horeca blijven gelden. Er verandert niets in verband met het gebruik van plexiglas. En ook mag je nog steeds slechts met vier personen aan een tafel zitten, behalve als je gezin groter is.
 • hotels mogen voortaan vanaf 5 uur ’s ochtends ontbijt mogen serveren.


Evenementen

 • Grote evenementen buiten mogen vanaf 13 augustus 75.000 bezoekers ontvangen. 
 • Tussen 1 juli en 31 augustus keurt het Overlegcomité een dertigtal testevenementen goed om kennis te verwerven.
   

Winkelen en dienstverlening

Winkelen kan per twee - exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar en begeleiders van personen die nood hebben aan begeleiding. Groepen van meer dan twee personen zijn toegestaan voor zover ze behoren tot hetzelfde huishouden.

Handelsbeurzen kunnen voortaan plaatsvinden volgens de regels van de winkels en het toepasselijke protocol.

Huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten zijn opnieuw toegelaten, net als alle dienstverlening aan huis en dienstverlening waarbij de afstand van 1,5 meter tussen de dienstverlener en de consument niet kan worden gegarandeerd omwille van de aard van de dienstverlening. Voortaan mogen de nachtwinkels open blijven tot 23.30 uur. Tot slot geldt er geen beperking meer van de duurtijd van een bezoek aan de winkels en dienstverleners.

Markten en kermissen

Markten, met inbegrip van jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten, en kermissen kunnen enkel plaatsvinden na toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid, mits naleving van de regels die reeds golden voor de markten. Een aantal bijkomende regels worden van toepassing:

 • Bezoekers mogen worden ontvangen in groepen van maximum vier personen (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar), behalve indien het een huishouden betreft;
 • De markt- en kermiskramers kunnen voortaan voeding of dranken aanbieden, mits naleving van de regels voor de horeca.
 • Daarnaast geldt er geen beperking meer van de duurtijd van een bezoek aan markten en kermissen.
   

Sport

 • Professionele sportieve wedstrijden en professionele sporttrainingen kunnen plaatsvinden zonder beperking van het aantal deelnemers.
 • Een maximum van 50 personen binnen of 100 personen buiten mag deelnemen aan niet-professionele sportieve wedstrijden en niet-professionele sporttrainingen.
 • In fitnesscentra is het gebruik van een luchtkwaliteitsmeter verplicht.


Reizen

 • Wie naar een groene of oranje zone reist, moet bij terugkeer niet in quarantaine en moet geen negatieve test kunnen voorleggen.
 • Wie gevaccineerd is, mag met het coronapaspoort naar rode zones reizen zonder getest te moeten worden of in quarantaine te moeten. Pas na twee prikken - of één prik van het Johnson & Johnson-vaccin - en daarna twee weken wachten om het vaccin tijd te geven om te werken, krijg je het label ‘gevaccineerd’.
 • Wie ervoor kiest zich niet te laten vaccineren, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen bij vertrek en bij terugkomst of kunnen aantonen dat hij of zij recent besmet is geweest en antistoffen heeft. De twee tests zullen gratis zijn voor mensen die nog niet de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren.
 • Hetzelfde geldt voor mensen die vanuit het buitenland naar België komen: zij moeten ofwel twee weken geleden hun tweede vaccin gehad hebben, ofwel een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.
 • Wie terugkeert uit een zone met heel hoog risico, waar bijvoorbeeld een zorgwekkende variant rondgaat, moet verplicht tien dagen in quarantaine met een PCR-test op de eerste en de zevende dag van die quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test afgelegd hebben.
 • Vanuit die zones met hoog risico geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en die zich de afgelopen twee weken in die zone geweest zijn. Er geldt een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten tien dagen in quarantaine met een PCR-test op de eerste en de zevende dag.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar die reizen moeten geen PCR-test ondergaan.
deel dit