Overheid betaalt facturen aan bedrijven nog steeds te laat

Tags
Categorie Algemeen
Overheid betaalt facturen aan bedrijven nog steeds te laat

De overheid betaalt facturen aan bedrijven nog steeds te laat. De wettelijke termijn bedraagt 30 dagen, maar de gemiddelde betaaltermijn lag vorig jaar nog steeds op 40 dagen. Daardoor moeten niet alleen de bedrijven langer wachten op hun geld, de laattijdige betalingen wegen ook op de staatskas. Zo betaalde de federale overheid in 2021 20 miljoen euro aan nalatigheidsinteresten, het hoogste bedrag sinds 2016 en veertien miljoen meer dan in 2020.

Sinds februari van dit jaar is een wet van kracht die de overheid striktere betalingstermijnen oplegt. Daardoor is een belangrijk juridisch achterpoortje gesloten. Zo kan de verificatiedatum niet langer gebruikt worden om de betalingstermijn te rekken tot 60 dagen.

Staatssecretaris Eva De Bleeker stelt in een reactie dat de publicatie van de twee soorten termijnen, zowel tegenover de factuur- als de scandatum, ervoor zorgt dat alle betaaltermijnen exact en transparant kunnen worden gemonitord. "Tegelijk blijf ik het gebruik van e-facturatie stimuleren. Dat komt de efficiëntie van de afhandeling van de facturen te goede en bovendien zijn, bij gebruik van die e-facturatie, factuurdatum en scandatum gelijk, aangezien de factuur onmiddellijk verzonden wordt naar de klant en automatisch kan worden verwerkt."

deel dit