Overbruggingsrecht en vrijstelling sociale bijdragen voor getroffen zelfstandigen noodweer

Tags
Categorie Algemeen
Overbruggingsrecht en vrijstelling sociale bijdragen voor getroffen zelfstandigen noodweer

Zelfstandigen die getroffen werden door het noodweer van de afgelopen dagen en uren zullen recht hebben op het overbruggingsrecht 'gedwongen onderbreking' en een vrijstelling van de sociale bijdragen voor het derde kwartaal van 2021. Dat kondigt minister van Zelfstandigen David Clarinval donderdag aan.

Ten eerste zullen getroffen zelfstandigen die nog niet in aanmerking komen voor het dubbel crisis-overbruggingsrecht of voor het overbruggingsrecht in geval van een omzetdaling als gevolg van de COVID-19, gebruik kunnen maken van het overbruggingsrecht 'gedwongen onderbreking' (natuurramp). Het bedrag van de uitkering is evenredig met de duur van de onderbreking per periode van 7 opeenvolgende dagen (toepassing van de derde pijler van het klassieke overbruggingsrecht). Het gaat om een bedrag van  322,92 euro bruto (zonder personen ten laste) en 403,53 euro bruto (met personen ten laste) voor een periode van 7 dagen tot 1.291,69 euro en 1.614,10 euro bruto na 28 dagen. Daarnaast zullen zij ook recht hebben op een vrijstelling van sociale bijdragen voor het derde kwartaal van 2021.

De sociale verzekeringsfondsen zullen een vereenvoudigde aanvraagprocedure ter beschikking stellen op hun website om de toegang tot deze faciliteiten te vergemakkelijken, aldus nog de mededling van Clarinval.

deel dit