Nulbijdragemaatregel blijft banen scheppen

Categorie Algemeen
Nulbijdragemaatregel blijft banen scheppen

Een groeiend aantal werkgevers blijft gebruikmaken van de zogenaamde 'nulbijdragemaatregel', waarmee ze personeel in dienst kunnen nemen zonder sociale bijdrage te moeten betalen. Op een jaar tijd gaat het om iets minder dan 10.000 extra werkgevers.

Tussen het tweede kwartaal van 2021 en het tweede kwartaal van 2022 nam het aantal werkgevers die gebruikmaken van de maatregel 'eerste aanwervingen', ook bekend als de 'nulbijdragemaatregel', volgens de meest recente cijfers toe met 16,3 procent. In absolute cijfers betekent dit dat 9.375 extra werkgevers in deze periode beroep hebben gedaan op de maatregel, wat het totale aantal voor ons land op 66.081 brengt.

De stijging was het grootst in Brussel (+18,1procent), gevolgd door Vlaanderen (+16,1 procent) en tenslotte Wallonië (+15,7 procent). De maatregel is het populairst in de sector van de handel, met 12.487 werkgevers die vragende partij zijn (+15 procent), gevolgd door de bouw. De horecasector is met +30 procent goed voor de grootste stijging.

deel dit