NSZ over verbod op verkoop van sigaretten aan minderjarigen: “Hypocriete maatregel”

Tags
Categorie Handel
NSZ over verbod op verkoop van sigaretten aan minderjarigen: “Hypocriete maatregel”

Volgens NSZ is het verbod op de verkoop van tabak aan minderjarigen een hypocriete maatregel. De hoofdverantwoordelijkheid voor de aankoop van tabak ligt bij de consument zelf. Het is erg onduidelijk voor de handelaar om te bepalen of iemand meerderjarig is of niet. Iemand van 14 kan er ouder uitzien dan hij of zij is. En het is maar al te schaamtelijk om aan aan een meerderjarige die er jonger uitziet de identiteitskaart te vragen. Een handelaar is geen agent die aan identiteitscontrole moet doen. Tot de dag dat minderjarigen zich realiseren dat roken schadelijk is, zal er niets veranderen. Daarom moeten we meer middelen inzetten om de schadelijke gevolgen van roken aan te tonen. NSZ pleit daarom voor uitgebreide preventie- en sensibliseringscampagnes en wil dat de koper de verantwoordelijkheid draagt voor zijn of haar aankoop.

Op 1 november wordt het voor alle handelaars verboden om tabaksgerelateerde producten (sigaretten, roltabak, elektronische sigaretten, ...) aan minderjarigen te verkopen. NSZ erkent expliciet de gevaren van deze producten voor de volksgezondheid, maar vindt deze maatregel hypocriet.

Ondertussen blijven tabaksproducten zorgen voor grote financiële inkomsten voor de overheid door de zware accijnzen. Dit is hypocriet. Deze producten volledig verbieden zou echter ook een omgekeerd effect kunnen hebben, maar met deze maatregel bereik je helemaal het doel niet en raak je de verkeerde doelgroep.

  

Deze maatregel maakt  dat de handelaar verantwoordelijk is voor de aankoop van het product door de minderjarige en  de enige is die hiervoor kan gestraft worden. Je kunt onmogelijk iedereens identiteitskaart vragen, want het is absoluut niet altijd duidelijk of iemand meerderjarig is of niet. Een handelaar is geen agent en de verantwoordelijkheid voor de aankoop ligt bij de jongere zelf. Dit is geen oplossing voor het probleem en raakt de verkeerde doelgroep.

NSZ wil dat er meer aandacht uitgaat naar de schadelijke gevolgen van tabaksproducten zodat jongeren in de eerste plaats ontmoedigt zijn om te starten met roken. Dit is het enige wat écht kan helpen. Tot minderjarigen zich realiseren dat roken schadelijk is, zal er niets veranderen.

deel dit