Ledenvoordeel in de kijker: gebruik ecocheques uitgebreid

Tags
Categorie Algemeen
Ledenvoordeel in de kijker: gebruik ecocheques uitgebreid

Het gebruik van ecocheques wordt verder uitgebreid. Vanaf 1 maart zullen deze cheques ook kunnen worden gebruikt voor de aankoop van grote tweedehandselektrotoestellen (met uitzondering van hybride apparaten), of voor alle producten met een FSC- of PEFC-label, dat staat voor duurzaam bosbeheer. Ook een parkeerplaats of abonnement op een fietsparking zal met ecocheques kunnen worden betaald. De uitbreiding werd goedgekeurd door de Nationale Arbeidsraad (NAR), waar de sociale partners in zetelen.

Ontdek hier onze ledenvoordelen (korting op ecocheques,...)

De aangepaste lijst van producten en diensten zit vervat in een nieuwe cao. Regelmatig wordt de lijst uitgebreid, bijvoorbeeld op basis van veranderingen in de markt of wegens nieuwe ecologische inzichten.

Tot nu kon je wel al kleine tweedehandselektrotoestellen kopen met ecocheques, maar bijvoorbeeld geen wasmachine of grasmaaier. Dat kan vanaf 1 maart wel voor alle tweedehandselektro. Er wordt nu meer naar de volledige levenscyclus gekeken, waarbij rekening wordt gehouden dat een nieuw product maken of importeren ook energie kost. Ook het huren van toestellen en gereedschap kan voortaan met ecocheques.

Vanaf 1 maart zullen ook alle producten met een FSC- of PEFC-label aangekocht kunnen worden met ecocheques. Dus niet alleen producten in hout of papier, maar ook in bamboe of natuurrubber.

Door een parkeerplaats op een bewaakte fietsparking in bijvoorbeeld stations of stadscentra toegankelijk te maken voor ecocheques, willen de sociale partners het gebruik van de fiets, eventueel in combinatie met het openbaar vervoer, aanmoedigen. De aankoop van een fiets of van een vervoerbewijs voor het openbaar vervoer was al mogelijk met ecocheques.

De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht kunnen worden met ecocheques, staat op www.myecocheques.be.

deel dit