Kernkabinet akkoord over energiepakket (+ reactie NSZ)

Categorie Algemeen
Kernkabinet akkoord over energiepakket  (+ reactie NSZ)

De regering nam vrijdag energiemaatregelen voor zelfstandigen en bedrijven. Ondernemingen in moeilijkheden zullen hun sociale bijdragen over een lange periode kunnen uitsmeren, zonder sanctie. Dat kan gaan over een periode van 12 of zelfs 24 maanden. Het gaat over de bijdragen voor de tweede helft van dit jaar, het eerste kwartaal van volgend jaar en het debetbericht jaarlijkse vakantie.

Vivaldi grijpt ook terug naar beschermingsmechanismen uit de covid-periode. Zo is opnieuw sprake van tijdelijke werkloosheid energie (met behoud van 70 procent van het loon, aangevuld met een premie van 6,10 euro per dag) en van het tijdelijk overbruggingsrecht voor zelfstandigen die in de problemen komen door hun energiefactuur en hun activiteit onderbreken. Er zal ook een moratorium gelden op faillissementen voor ondernemingen die getroffen worden door de energiecrisis, net zoals in de coronacrisis.

Op fiscaal vlak springt de verlaging van de accijnzen voor de eerste schijf van het verbruik van gas en elektriciteit naar het Europees minimum in het oog. Het gaat om de maanden november en december. Voor regionale steunmaatregelen zal een fiscale vrijstelling gelden.

Als er deze winter een risico op onderbreking zou zijn, zal de agrovoedingssector als kritische sector bij voorrang energie krijgen, merkte minister van Zelfstandigen David Clarinval nog op. (Bron: Belga)

Reactie NSZ: 

NSZ blijft op z’n honger zitten na de persconferentie van de federale regering waarin de beslissingen die door de kern werden genomen, werden toegelicht. “Het is goed dat er eindelijk werk gemaakt wordt van specifieke maatregelen voor zelfstandigen en KMO’s, maar de ingrepen gaan niet ver genoeg. De energieproblematiek voor zelfstandigen en bedrijven is hiermee niet van de baan. Dit pakket is slechts een tijdelijk lapmiddel dat niet opweegt tegen de torenhoge facturen”, aldus Saskia De Leeuw, woordvoerder van NSZ.

Lees hier het volledige persbericht

deel dit