Hoe word ik als bedrijfsleider het best vergoed?

Categorie Q&A
Hoe word ik als bedrijfsleider het best vergoed?

Als bedrijfsleider zijn alle vergoedingen die je ontvangt in ruil voor jouw prestaties aan te merken als belastbare bezoldigingen die onderworpen zijn aan de progressieve tarieven uit de personenbelasting. Maar waarop moet je nu precies letten bij de bepaling van dit inkomen en welke mogelijkheden zijn er om jouw fiscale situatie te optimaliseren?

Een eerste element waarop u moet letten is het minimumbedrag dat je jezelf uitkeert. Kleine vennootschappen komen in aanmerking voor een verlaagd tarief van 20% in de vennootschapsbelasting, voor zover deze aan minstens 1 bestuurder een bezoldiging toekennen van minimaal 45.000 euro.

Omdat jouw loon als bedrijfsleider al snel aan 50% wordt belast in de hoogste belastingschijven, doe je er goed aan jouw loon aan te vullen met allerhande voordelen in natura zoals de toekenning van een bedrijfswagen, laptop, gsm, enz. Deze voordelen zullen vaak aan een lager forfaitair bedrag worden gewaardeerd waardoor het voor jou voordeliger uitkomt dan wanneer je deze kosten zelf had moeten dragen.

Meer Q&A's uit ons ledenmagazine, lees ze nu online in het ledengedeelte

Als je naast bedrijfsleider ook aandeelhouder bent van jouw vennootschap, ontvang je daarenboven best niet teveel loon maar combineer je dit idealiter met de toekenning van bepaalde dividenden. Hoewel je hierbij rekening moet houden met een basistarief van 30% roerende voorheffing, kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van voordeligere tarieven via de toepassing van zogenaamde VVPR-bis aandelen of de werking van liquidatiereserves. Op die manier kan je dividenden uitkeren aan 20%, 15% of zelfs 5%. 

Contacteer vrijblijvend onze juridische dienst als je hierover graag meer informatie wenst

Wat moet je onthouden?
Als bedrijfsleider zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je jezelf een loon toekent uit jouw vennootschap. Het is van belang om hierbij een juiste afweging te maken en op die manier niet teveel belastingen te betalen.