Grondstofprijzen: pas uw offertes en bestelbonnen aan

Categorie Algemeen
Grondstofprijzen: pas uw offertes en bestelbonnen aan

Sinds de coronacrisis zien we een enorme stijging van de prijzen van grondstoffen (hout, staal,..) en transport. Deze kosten kunnen het rendement van uw onderneming sterk beïnvloeden als u nalaat om u hiertegen in te dekken.
NSZ geeft u graag enkele tips om uw contracten aan te passen en u te wapenen tegen deze prijsstijgingen.

Wat kan u doen?

Pas uw offertes en bestelbonnen aan en neem er een prijsherzieningsclausule in op.

Er bestaan twee soorten prijsherzieningsclausules: (1) de eenvoudige versie, waarbij de offerteprijs enkel wordt aangepast aan de hand van de evolutie in de materiaalkosten, of (2) een uitgebreidere versie, waarbij de offerteprijs wordt aangepast aan de hand van de evolutie in de lonen én in de materiaalkosten.

Om de prijsherzieningsclausule in te kunnen roepen, is het vereist dat de klant kennis heeft kunnen nemen van deze clausule voor het afsluiten van het contract (maw het plaatsen van de bestelling) en er zijn akkoord voor heeft gegeven. Dit akkoord kan op uitdrukkelijke wijze gegeven worden door ondertekening van het contract of de algemene voorwaarden. Het akkoord kan ook stilzwijgend gegeven worden, bijvoorbeeld door het uitvoeren van de overeenkomst.

Lees hier meer over deze prijsherzieningsclausules.

Wat met lopende offertes?

Zolang er geen bestelling is geplaatst, heeft u geen contractuele verplichting om de offerte uit te voeren aan de prijs die vermeld staat op de offerte.

U kan proactief uw klanten die u recentelijk een offerte heeft gestuurd, verwittigen dat u gedwongen bent tot een prijsherziening omwille van de stijgende grondstofprijzen. Dit is een commerciële beslissing. U riskeert dat uw klant afhaakt of bij uw concurrent gaat shoppen.

Uw klant is niet verplicht om hiermee akkoord te gaan en kan u vragen om de voorwaarden van de offerte te behouden. Aan u om het commerciële gesprek met uw klant te voeren.

Wat met reeds bestelde opdrachten?

De voorwaarden van een opdracht die besteld werd (door ondertekening of stilzwijgend akkoord) kan u niet meer eenzijdig wijzigen.

Niets belet u om uw klant te wijzen op de stijgende grondstoffen en alsnog te vragen om een prijsaanpassing. Dit is veeleer een commerciële afweging. U heeft geen juridische gronden om de prijswijziging af te dwingen.
Indien bij een bepaalde opdracht de prijs van een grondstof een grote impact heeft op de kostprijs van de opdracht (bvb. een tuinaannemer die een houten omheining levert die de klant zelf wenst te plaatsen), kan u overwegen om deze te annuleren. De klant heeft dan recht op een schadevergoeding (zoals opgenomen in uw algemene voorwaarden) maar deze weegt misschien niet op tegen de geringe winst of zelfs het verlies bij uitvoering van de opdracht. U maakt best op voorhand deze afweging.

Heeft u nog vragen hierover? Aarzel niet om ons te contacteren via 02 217 29 28 of info@nsz.be.

Op de hoogte blijven van wetgeving, steunmaatregelen en ondernemersactualiteit? Volg ons dan zeker op onze social mediakanalen!

deel dit