Energiecrisis: banken bieden oplossingen op maat aan voor ondernemingen

Tags
Categorie Algemeen
Energiecrisis: banken bieden oplossingen op maat aan voor ondernemingen

De afgelopen maanden zijn de energie- en grondstoffenprijzen wereldwijd enorm gestegen, waardoor de financiële situatie van tal van gezinnen én ondernemingen in België onder druk staan. Indien er in een nabije toekomst geen beterschap komt, hebben sommige ondernemingen aangegeven dat ze zelfs hun productie zullen moeten terugschroeven of stilleggen. In dit onzekere financiële klimaat wil de financiële sector haar klanten maximaal bijstaan. De banken staan klaar om samen met de bedrijven en zelfstandigen, die moeilijkheden ondervinden door de energiecrisis, op zoek te gaan naar individuele oplossingen op maat. 

Maak je je zorgen over de financiële lasten van uw onderneming of zaak ten gevolge van de energiecrisis? Dan moet je zeker niet aarzelen om een gesprek aan te gaan met jouw bankier. Alle banken zetten zich ten volle in om de beste oplossing op maat aan te bieden.

Wat zijn de mogelijkheden voor jou?
• Om financiële moeilijkheden te overwinnen, kan je een aanvullende financiering aanvragen. Op die manier kan een tijdelijk liquiditeitstekort worden overbrugd.
• Een periodieke terugbetaling van uw ondernemingskrediet bestaat doorgaans uit een deel kapitaal en uit een deel interest. Om het periodiek terug te betalen bedrag te verminderen, kan je nagaan of een tijdelijk uitstel van de terugbetaling van kapitaal mogelijk is.
• Het is misschien interessant om de looptijd van het krediet te verlengen. De huidige terugbetaling van jouw krediet wordt dan verder gespreid in de tijd, waardoor uw periodieke financiële last vermindert.
• Eventueel kan een combinatie van de formules hierboven of een alternatieve formule een oplossing zijn voor jouw onderneming of zaak. De mogelijkheden worden steeds bekeken op maat van jouw specifieke dossier. In deze gevallen zal de bank de impact van de diverse mogelijkheden verder uitleggen. 

Financiële planning 
Je kan ook steeds advies vragen bij uw bank om jouw financieringsbehoeften in kaart te brengen. Jouw bankier zal samen met jou je financiële situatie bespreken en rekening houden met de huidige omstandigheden en de mogelijkheden van jouw onderneming of zaak. Op die manier kan er een optimale financiële planning uitgewerkt worden. Jouw bank zal bekijken wat voor jouw onderneming of zaak het meest interessant kan zijn.


Neem tijdig contact op met jouw bankier
Als ondernemer of zelfstandige is het aangeraden om contact op te nemen met uw bankier zodra u moeilijkheden ondervindt om te voldoen aan uw financiële verplichtingen. Een eerlijke en transparante houding is essentieel om een passende maatregel, toegespitst op de persoonlijke situatie van uw onderneming of zaak, te kunnen bepalen. 

Contacteer ook jouw bankier wanneer uw onderneming of zaak nog geen financiële problemen heeft, maar je toch ongerust begint te worden over jouw situatie. Tijdig contact met de bank kan helpen om de algemene financiële toestand en liquiditeitspositie van jouw onderneming of zaak te beoordelen. Als je goed geïnformeerd bent kan je beter anticiperen op wat er komt en zo het hoofd boven water houden. Dit is cruciaal wetende dat de tijdsduur van de huidige energiecrisis onvoorspelbaar is.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die bestaan voor uw onderneming of zaak? Raadpleeg de website van Febelfin voor meer info en neem contact op met jouw bank.

deel dit