Een eis van NSZ! - Beelden winkeldiefstal delen op sociale media moet kunnen om winkeldiefstalplaag beter te kunnen aanpakken.

Categorie Handel
Een eis van NSZ! - Beelden winkeldiefstal delen op sociale media moet kunnen om winkeldiefstalplaag beter te kunnen aanpakken.

NSZ wil het verspreiden van beelden van winkeldieven via sociale media wettelijk mogelijk maken. NSZ reageert hiermee op het nieuws dat topchocolatier Dominique Persoone gisteren een wedstrijd lanceerde op Facebook om winkeldieven te vinden. “Wettelijk mag dat niet, maar 1 op 5 handelaars doet het. Zij zijn het beu dat klachten voor winkeldiefstal geseponeerd worden en willen graag zelf actie ondernemen om hun goederen te beschermen”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Beelden van winkeldieven delen op sociale media mag in principe niet. Toch doen 18 procent van de handelaars het wel, dat blijkt uit een onderzoek van NSZ.
De nieuwe camerawetgeving die sinds dit jaar in voege is, gaat voor NSZ niet ver genoeg.
Daarom pleit NSZ ervoor om het verbod om beelden van bepaalde criminele feiten online te verspreiden om te buigen tot een toelating onder bepaalde voorwaarden, zoals in een wetsvoorstel uit Nederland. Zo moet het publiek maken van zulke beelden via sociale media wel kunnen voor criminele feiten als winkeldiefstal, inbraak en vernieling, maar wel op voorwaarde dat de beelden duidelijk zijn, er geen andere personen te zien op die beelden, de dader geen gekende is van het slachtoffer en er een aangifte is gedaan bij de politie.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Veiligheid is een zaak van iedereen. We moeten de burgers en dus ook handelaars meer en meer betrekken bij de opsporing van criminelen en de pakkans vergroten. Als we daarmee dan ook nog de aangiftebereidheid kunnen verhogen, is dat mooi meegenomen om het fenomeen beter in kaart te kunnen brengen.” Evenzeer belangrijk is dat winkeldiefstallen 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar wegkapen. Daarom moet die vorm van criminaliteit breder kunnen aangepakt worden. Per diefstal wordt er ter waarde van ongeveer 40 euro gestolen. Voor kleinhandelaars die vaak met krappe winstmarges werken, is dat beslist geen onbelangrijk bedrag.
 

deel dit