“Dringend nood aan daadkracht en samenwerking”

Tags
Categorie Algemeen
“Dringend nood aan daadkracht en samenwerking”

Op maandag 23 september 2019 opende het Vlaamse Parlement voor het eerst in de geschiedenis zonder Septemberverklaring van de nieuwe minister-president. Het ontbreken van deze septemberverklaring legt de vinger op de wonde: “Gebrek aan samenwerking en daadkracht”, reageert Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “De onderhandelingen, of beter de spelletjes slepen nu al maanden aan. Stop met elkaar tegen te werken en werk samen. Vooral de Brexit die op ons afkomt en de problematiek rond mobiliteit, klimaat en energie moeten nu worden aangepakt anders dreigt de ondernemerswereld een grote achterstand op te lopen. En dat zou nefast zijn voor het hele land”, zegt Mattheeuws.

Terwijl vandaag Wallonië, Brussel, de Franse gemeenschap en de Duitstalige gemeenschap een regering hebben gevormd, slepen de onderhandelingen op het Vlaamse én het federale niveau aan. Volgens Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, moeten die regeringen nu dringend concreet worden. “Een bedrijf dat op deze manier te werk zou gaan en de beslissingen voortdurend zou uitstellen, was al lang failliet. Er komen snel nooit geziene uitdagingen op ons af, zowel op lokaal als op federaal niveau. Hoe zal ons land omgaan met de Brexit? Wanneer worden er knopen doorgehakt op vlak van mobiliteit, klimaat en energie? Ook moet België binnenkort haar budget voorstellen aan de Europese Unie. Hoe zullen we dit realiseren zonder een bevoegde regering? Dit zijn problemen die je bovenlokaal en op (middel)lange termijn moet oplossen. Er is dus geen seconde meer te verliezen.” 

Vooral de Brexit die op ons afkomt en de problematiek rond mobiliteit, klimaat en energie moeten nu worden aangepakt anders dreigt de ondernemerswereld een grote achterstand op te lopen. En dat zou nefast zijn voor het hele land

De toekomstige regeringen zullen ook verder werk moeten maken van de administratieve vereenvoudiging, de verbetering van het sociaal statuut van zelfstandigen en de sociale lasten moeten verder omlaag. Mattheeuws: “Onze ondernemingen hebben nood aan stabiliteit en samenwerking om zich te ontwikkelen. We roepen dan ook de onderhandelaars van het Vlaamse gewest en vooral deze op het federaal niveau op om de politieke spelletjes te stoppen en om dringend een stabiele regering te vormen die denkt aan de toekomst van onze ondernemers.”

deel dit