De terrassen mogen op 8 mei weer open: waar moet ik nu rekening mee houden?

Tags
Categorie Algemeen
De terrassen mogen op 8 mei weer open: waar moet ik nu rekening mee houden?

Dit weekend heropenen de terrassen in België. Voor de horeca-uitbaters en hun klanten komen daar een hoop regels bij kijken, al is een registratieplicht deze keer niet aan de orde. Een overzicht.

De federale regering kwam met de horecasector een veiligheidsprotocol overeen waarin alle regels en aanbevelingen werden afgestemd. 

Openingsuren: de terrassen zullen open zijn van 8 uur tot 22 uur. Plaatsnemen aan een tafel kan in principe met maximaal vier personen, tenzij je enkel met je gezin op stap gaat en die groep uit meer dan vier mensen bestaat. De tafelgezelschappen moeten zich op anderhalve meter afstand van elkaar bevinden.

Het is verplicht om zittend plaats te nemen aan een tafeltje. Wie rechtstaat of naar binnen gaat om een toilet op te zoeken, moet een mondmasker aandoen. De muziek niet luider staan dan 80 decibel.

Het nieuwe veiligheidsprotocol vermeldt nog een aantal extra regels. Chirurgische mondmaskers voor het personeel zijn verplicht, en mogen enkel vanwege medische redenen vervangen worden door een gelaatsscherm.

Over een reservatieplicht staat niks te lezen in het protocol, al wordt op voorhand reserveren wel ten zeerste aangeraden.

Uitbaters wordt afgeraden om een menu- of drankenkaart op de tafels te leggen, en ook géén boterpotjes, zout- en pepervaatjes op tafel te zetten. Bovendien moet het terras minstens over één volledige zijde geopend zijn ongeacht de weersomstandigheden, kwestie van de nodige ventilatie te behouden. 

Elektronisch betalen is aangewezen, benadrukt de overheid.

deel dit