De laatste 10 jaar was er elke dag één café minder

Categorie Ondernemen
De laatste 10 jaar was er elke dag één café minder

De laatste tien jaar zijn er 3113 minder cafés. Dat is er bijna één per dag. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. Vlaanderen kende 2050 minder cafés en Wallonië 1071. In Brussel was er dan weer een kleine groei van 83 extra cafés. NSZ vindt dit een zeer spijtige evolutie, maar voelde de bui al hangen. “De horecasector heeft de ene aanval na de andere gekend. Het rookverbod, de steeds stijgende bierprijzen en alcoholcontroles. Resultaat: binnenkort bier zonder café in plaats van een café zonder bier”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Volgens NSZ is op café gaan onroerend erfgoed dat stilaan verloren gaat. De ondernemersorganisatie pleit voor een aantal maatregelen die het imago van het café terug verbeteren en ervoor zorgen dat mensen terug op café gaan.

Tussen 2008 en 2017 zijn er 3113 minder Belgische cafés. Dat zijn er gemiddeld 6 per week. In Vlaanderen waren er 2050 minder cafés en in Wallonië 1071. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deed het opmerkelijk beter met een lichte stijging in het aantal drinkgelegenheden met 83. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de FOD Economie. De ondernemersorganisatie wijt de daling grotendeels aan een aantal maatregelen die zwaar hebben gewogen op de sector, zoals de invoering van het rookverbod en de stijging van de alcoholcontroles. Daarnaast blijft de bierprijs jaar na jaar stijgen. De ondernemersorganisatie ziet ook de rol van bepaalde maatschappelijke trends in de daling. Door de digitalisering en de populariteit van sociale media zien mensen het ‘dorpscafé’ steeds minder als een ontmoetingsplek, maar gaat heel wat sociaal contact online door.  Daarenboven wordt op café gaan, volgens NSZ, steeds meer weggezet als ‘not done’ en ongezond. “Dat is jammer, want zo verliezen heel wat gemeentes een stuk van hun sociaal weefsel. Op café gaan was vroeger een gewoonte van nagenoeg elke Belg. Nu wordt het weggezet als ‘minderwaardig’”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

NSZ vindt het dan ook grondig tijd voor een campagne ter verbetering van het imago van het café. “Cafés en onze daaraan gerelateerde Belgische biercultuur zijn niets minder dan cultureel erfgoed. Dat moet gekoesterd worden, niet verguisd”, verduidelijkt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Daarenboven zijn ook heel wat cafés eenmanszaken die niet hebben kunnen meeprofiteren van de verlaging van de vennootschapsbelasting. NSZ herhaalt haar eis om in een volgende legislatuur werk te maken van een verlaging van de personenbelasting. “Ongeveer de helft van alle Belgische ondernemingen is een eenmanszaak. Een verlaging van de personenbelasting zou een enorme vooruitgang betekenen voor al die ondernemers en het ondernemerschap zelf”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit