Covidpas dan toch ook in Vlaanderen (+Covidscan-info)

Tags
Categorie Algemeen
Covidpas dan toch ook in Vlaanderen (+Covidscan-info)

Wie vanaf 1 november in Vlaanderen op café of restaurant wil, zal een Covid Safe Ticket moeten voorleggen. 

Het mondmasker is vanaf vrijdag 29 oktober opnieuw verplicht in onder meer winkels, overheidsgebouwen, bedrijven, sportcentra, concertzalen, cinema's, musea en erediensten. Personeel in de horeca moet verplicht weer een mondmasker dragen.

Coronapas (Covid Safe Ticket)

De coronapas is verplicht vanaf 1 november voor klanten in horeca- en fitnesszaken (in Brussel was dit al zo beslist) en op evenementen waar minstens 200 mensen binnen of 400 mensen buiten aanwezig zijn. Opmerkelijk: iedere organisator van een event, ongeacht het aantal deelnemers, zal op eigen initiatief een coronapas mogen vragen. Voor personeel geldt een mondmaskerplicht.

De CovidScanBE-app maakt het mogelijk om COVID-certificaten digitaal te lezen en zo hun geldigheid na te gaan. Klik hier voor alle informatie. Ook een papieren versie van het certificaat kan worden aangevraagd.

Kinderen jonger dan 12 jaar oud hebben geen coronapas nodig. Vanaf 12 jaar oud is een coronapas wel verplicht voor evenementen, in zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra en ook voor discotheken en nachtclubs. 

Pas vanaf 16 jaar moet je ook een coronapas kunnen voorleggen in de horeca en in fitnesscentra. Kinderen en jongeren jonger dan 16 kunnen dus bijvoorbeeld deze herfstvakantie zonder coronapas mee op restaurant.

De leeftijdsgrens levert mogelijk wel wat problemen op voor een beperkte groep die pas 12 jaar oud is geworden en dus nog niet de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren. In afwachting van een (mogelijke) vaccinatie moeten die dus nog een test ondergaan om naar een evenement te gaan.

Ook zonder smartphone is het mogelijk om aan een coronapas te geraken. Zo kun je je aanmelden op overheidswebsites zoals Mijn Burgerprofiel, Mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kun je je coronapas digitaal opvragen. Je hebt er wel je identiteitskaart met pincode en kaartlezer of een digitale sleutel (zoals itsme) voor nodig. Je kunt je coronapas krijgen als pdf die je dan kunt afdrukken.

Je kan ook een coronapas telefonisch opvragen. Dan wordt het via de post verstuurd. Let wel: dit kan niet voor een coronapas op basis van een negatieve test, omdat de coronapas langer onderweg zou zijn dan de test geldig is.

Een coronapas telefonisch aanvragen kan via de helpdesk van de regio waar je gevaccineerd bent geweest:

  • Voor Vlaanderen is 24 uur op 24 uur op het nummer: 078 78 78 50
  • Voor Brussel is dat 24 uur op 24 uur op het nummer: 02 214 19 19
  • Voor de Oostkantons is dat 24 uur op 24 uur op het nummer: 0800 23 032
  • Voor Wallonië is dat 24 uur op 24 uur op het nummer: 071 31 34 93

NSZ wil niet dat de coronapas er komt op kosten van de ondernemer. Lees hier nog eens ons persbericht.

Thuiswerk

Thuiswerk wordt opnieuw sterk aanbevolen, maar het is niet verplicht. Een attest voor medewerkers die naar kantoor komen is niet verplicht en telewerk moet niet verplicht geregistreerd worden.

deel dit