Brusselse werkgelegenheidsinspecteurs controleerden 1.765 werkgevers in 2022

Categorie Algemeen
Brusselse werkgelegenheidsinspecteurs controleerden 1.765 werkgevers in 2022

De gewestelijke werkgelegenheidsinspecteurs zien toe op de naleving van de arbeidsregelgeving in het Brussels Gewest, zoals de controle van arbeidsvergunningen, het beboeten van zwartwerk beboeten of het bestrijden van discriminatie bij aanwerving. In 2022 controleerden ze 1.765 werkgevers en stelden ze 294 inbreuken vast. Dat meldt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt.

Het Brussels Gewest telt 27 gewestelijke werkgelegenheidsinspecteurs, die optreden naar aanleiding van een klacht van een burger of op vraag van het gerecht of van andere inspectiediensten.

In 2022 inspecteerde die Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie 1.765 werkgevers, 45 procent meer dan in 2021. Het merendeel (63 procent) van de dossiers had betrekking op de strijd tegen illegale tewerkstelling en controles op arbeidsvergunningen.

"Zwartwerk is een realiteit. Tussen een plaag voor de economie en een middel om te overleven voor anderen, heeft zwartwerk schadelijke gevolgen voor werknemers, die alle sociale bescherming verliezen. Uitbuiting, ongevallen die niet door de verzekering worden gedekt, of gezondheidsrisico's... Deze illegale praktijken moeten worden verboden", stelt minister Clerfayt.

Naast zwartwerk controleerden de inspecteurs vooral dienstencheque- en sociale-economiebedrijven, uitzendkrachten, beroepskaarten en gevallen van vermoedelijke discriminatie bij aanwerving. Deze controles leidden tot 294 overtredingen en 60 waarschuwingen.

deel dit