Bijkomend steunpakket van 835 miljoen euro voor onder meer horeca

Tags
Categorie Algemeen
Bijkomend steunpakket van 835 miljoen euro voor onder meer horeca

De federale regering trekt 835 miljoen euro extra uit voor sectoren die binnenkort opnieuw kunnen opstarten, zoals de horeca. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag bekendgemaakt in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Het geld is onder meer bestemd voor een btw-verlaging in de horeca van zodra de terrassen opnieuw open gaan.
De maatregelen moeten onze economie meer zuurstof geven, zei De Croo, die woensdag in de Kamercommissie op de rooster werd gelegd over de maatregelen van het Overlegcomité. "Een deel van onze economie komt uit de winterslaap", aldus de premier, die de vergelijking maakte met een beer die uit de winterslaap ontwaakt en erg mager is en op krachten moet komen. Het steunpakket moet onze economie helpen om wat aan te dikken.

Voor de horeca, die als alles goed gaat op 8 mei de terrassen mag openen, komt er daarom een btw-verlaging tot 6 procent. Niet alleen op maaltijden, maar ook op non-alcoholische en alcoholische dranken, en dat tot 30 september. De horeca zal overigens voor de maand mei nog steeds recht hebben op het dubbel overbruggingsrecht, meldt minister van Zelfstandigen David Clarinval.

De sector krijgt daarnaast een vrijstelling van de betaling van het vakantiegeld. In de horeca hebben heel wat mensen een arbeidersstatuut, waardoor ze hun vakantiegeld niet rechtstreeks van de werkgever krijgen. Dat komt namelijk uit een vakantiefonds waaraan de werkgevers in de sector bijdragen. De regering heeft beslist dat werkgevers in de horeca deze jaarlijkse bijdrage in 2021 niet hoeven te betalen. De federale regering zal die bekostigen. Het gaat om een maatregel van 110 miljoen euro, aldus De Croo.

Een derde maatregel is een RSZ-vermindering voor werkgevers die tijdelijk werkloos gestelde werknemers terughalen en/of extra werknemers in dienst nemen. Dat moet bedrijven die op dit moment twijfelen of ze een versnelling hoger kunnen schakelen, over de brug trekken, zegt De Croo. Concreet geldt de vermindering voor maximaal vijf werknemers per vestiging. Bedrijven die zwaar werden getroffen zullen meer vermindering krijgen.

Een vierde maatregel die de premier aankondigde is dat er flexibeler zal worden omgesprongen met studentenarbeid. De uren die tijdens het derde kwartaal gepresteerd worden, zullen niet meetellen voor jaarlijks quotum.

Ook voor wie tijdens de coronacris werkloos is geworden komt de federale regering met een aantal tegemoetkomingen. De beschermingspremie voor langdurig werklozen in gesloten sectoren wordt uitgebreid naar de niet-medische contactberoepen. Tijdelijk werklozen die van job zijn veranderd en voor een lager betaalde job hebben moeten kiezen, zullen niet financieel worden bestraft als ze ook deze job verliezen of hebben verloren. Hun uitkering zal worden berekend op basis van hun vroegere (hogere) loon.

deel dit