Banken verlengen betalingsuitstel voor ondernemingen

Categorie Algemeen
Banken verlengen betalingsuitstel voor ondernemingen

Ondernemingen die het door corona moeilijk hebben om hun lening af te lossen, zullen daarvoor tot eind juni uitstel kunnen vragen bij hun bank. Dat is minister van Financiën Vincent Van Peteghem overeengekomen met bankenkoepel Febelfin. Voordien lag die deadline op 31 maart.

De nieuwe regeling geldt voor gezonde ondernemingen die nog niet aan de grens van 9 maanden betalingsuitstel zitten. Voorwaarde is wel dat het uitstel moet worden aangevraagd voor eind maart en maximum 9 maanden mag bedragen.

Ook voor bedrijven die al 9 maanden uitstel kregen, komt er meer flexibiliteit. "Alle gezonde ondernemingen, ongeacht hun sector, die in het verleden een moratorium toegekend kregen, kunnen bij hun bank een verlenging aanvragen boven de reeds toegekende 9 maand en dit tot 30 juni 2021. Deze verlenging gebeurt dus bovenop het Europees kader", zegt minister van Peteghem in een mededeling.

Ook andere oplossingen ter ondersteuning van de bedrijven blijven mogelijk en zullen dossier per dossier bekeken worden, in overleg met de klant, laat de bankenkoepel op zijn beurt weten. "Febelfin wil iedereen met eventuele betalingsproblemen blijvend aansporen om tijdig contact op te nemen met hun bank, om samen op zoek te gaan naar structurele oplossingen op maat.

Van Peteghem riep eerder Febelfin nog op het matje over de problemen die hier en daar opdoken bij ondernemers die om uitstel van betaling hadden gevraagd. In sommige gevallen vroegen banken zelfs om eerst het spaarboekje van de kinderen aan te spreken, klonk het. "Het waren verhalen waarbij de redelijkheid en menselijkheid vaak ontbrak", zegt hij daarover donderdag. "In overleg met de bankensector maakte ik duidelijk dat deze willekeur moest verdwijnen." 

deel dit