Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Moet ik mezelf in quarantaine plaatsen als een van mijn klanten positief is getest?

Met de opleving van de epidemie blijft het opsporen van contacten met corona groeien. Maar wat gebeurt er als een klant die in uw winkel is binnengekomen besmet blijkt? Wat zijn dan de regels voor het testen en de quarantaine?


Om in verplichte quarantaine te gaan, moet u langdurig contact hebben gehad met de besmette persoon gedurende 15 minuten op minder dan 1,5 meter en in een gesloten omgeving.

  • Zo wordt bijvoorbeeld de restauranthouder of zijn personeel dat op het terras serveert, niet getroffen.
  • Als het contact met de klant binnenshuis plaatsvindt, moet de afstand van 1,5 m worden gerespecteerd, wat vooral het geval is als u achter een toonbank zit.
  • Bovendien moet het contact 15 minuten hebben geduurd: geen enkele winkelier blijft minder dan 1,5 m van zijn klant vandaan gedurende 15 minuten.

Wij willen u er echter aan herinneren dat het dragen van een masker in winkels, winkelstraten en in alle bezochte gebieden verplicht blijft en dat het een zeer goede manier is om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Tot slot vindt u hieronder de regels met betrekking tot het quarantaine certificaat als u of een van uw medewerkers positief zou moeten testen:

Wat moet ik doen als mijn werker in quarantaine moet?

Is het mogelijk om te telewerken? Dan kan uw werknemer deze twee weken blijven werken en zijn of haar normale salaris ontvangen.

Is telewerken niet mogelijk? In dit geval zal uw werknemer zijn huisarts vragen om een quarantaineattest en kan hij op basis van dit attest een tijdelijke werkloosheidsuitkering krijgen wegens overmacht als gevolg van de coronacrisis.

En voor mij?
Als u thuis niet kunt werken, vraagt u uw arts om een quarantainecertificaat. Op basis van dit certificaat kunt u een overbruggingsuitkering krijgen voor de duur van de quarantaine.