Mag ik als winkelier de zakken van mijn klanten controleren bij het verlaten van mijn winkel?

Tijdens de drukke soldenperiode is het algemeen geweten dat het aantal winkeldiefstallen stijgt. Als winkelier kan u beter extra maatregelen nemen, maar u mag daarbij wel niet verder gaan dan wettelijk toegelaten. Wat kan u doen?

U kan eventueel uitgangscontroles uitvoeren waarbij de klant verzocht wordt tot het tonen van de inhoud van diens rugzak of handtas bij het verlaten van de winkel.

De wetgeving bepaalt echter dat enkel een bewakingsagent gespecialiseerd als winkelinspecteur de uitgangscontrole kan doen. Bijgevolg mag u als winkelier niet aan een klant vragen om zijn handbagage te openen, zodat u kan kijken of er geen gestolen goed in verborgen is of om een andere reden.

Bovendien moet een uitgangscontrole duidelijk aangekondigd worden en de klant moet ervan kunnen verdacht worden de kassa te zijn voorbijgegaan zonder te betalen.

De controle door een bewakingsagent bestaat uitsluitend uit het nazicht van de door de betrokkene vrijwillig  voorgelegde goederen die hij bij zich of in zijn handbagage draagt en, in voorkomend geval, een vergelijking met het betalingsbewijs.

In ieder geval moet de klant instemmen met zo’n uitgangscontrole. Indien de klant deze controle weigert, kan de bewakingsagent een beroep doen op een politiedienst. Ook kan de bewakingsagent de klant niet tegen zijn wil ter plaatse houden, tenzij deze op heterdaad werd betrapt.