Heb ik recht op een werkloosheidsuitkering na het beëindigen van mijn zelfstandige activiteit?

U bent uw carrière begonnen als werknemer in een bedrijf. Na enkele jaren bent u overgestapt naar een zelfstandige activiteit. Na vele jaren wilt u deze activiteit stopzetten. Heeft u recht op een werkloosheidsuitkering?

De algemene regel zegt dat de prestaties als zelfstandige niet meetellen om het recht op werkloosheidsuitkering te hebben.

Toch is het mogelijk dat een eerdere job als loontrekkende in sommige gevallen toch het recht geeft op een werkloosheidsuitkering. De algemene regel zegt dat er gedurende een referentieperiode een voldoende aantal dagen als werknemer moet zijn gewerkt. Het aantal gewerkte dagen en de duur van de referteperiode zijn afhankelijk van de leeftijd van de aanvrager op het ogenblik van de uitkeringsaanvraag.

U kan dus in aanmerking komen voor een werkloosheidsuitkering indien u voldoet aan volgende voorwaarden:

  • U heeft minimaal 6 maanden en maximaal 15 jaar gewerkt als zelfstandige in hoofdberoep
  • U heeft lang genoeg als werknemer gewerkt(of sociaal verzekerd geweest als werknemer) in de periode vóór de zelfstandigheid (zie algemene regel hierboven)
  • U heeft een attest van uw vroegere werkgever bekomen dat hij u niet meer in dienst wil nemen. Zonder zo'n bewijs kunt u een tijdje zonder werkloosheidsuitkering gezet worden als boete.

Wenst u meer informatie hieromtrent, raden we u aan om contact te nemen met onze juridische dienst: telefonisch op het nummer 02/217 29 28 of per e-mail op: info@nsz.be.