Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Dubbel corona-overbruggingsrecht (januari en februari 2021)

De ministerraad van 15 januari 2021 keurde een wetsontwerp goed dat het overbruggingsrecht opnieuw aanpast door de covid-crisis. Hierdoor zal niet alleen in januari, maar ook in februari 2021 dit dubbel overbruggingsrecht kunnen aangevraagd worden.

Voor wie?
Door de coronacrisis werd de toekenning van het overbruggingsrecht in het kader van overmacht (Overbruggingsrecht bij gedwongen onderbreking) tijdelijk versoepeld. Ook gekend onder de benaming crisis-overbruggingsrecht.

U kan in de volgende situaties een beroep doen op het dubbel corona-overbruggingsrecht in januari en februari 2021:

  • Wie zijn activiteit verplicht volledig (met uitzondering van de toegestane take-away in de horeca, de toegestane click and collect voor de niet-essentiële handelszaken en het vervroegd sluitingsuur voor de nachtwinkels) moet onderbreken naar aanleiding van de sluitingsmaatregelen opgelegd door de federale overheid, heeft recht op de financiële uitkering van het overbruggingsrecht. Er is geen minimumduur van onderbreking vereist voor deze zelfstandigen.
  • U moet niet sluiten door de overheid maar je zelfstandige activiteit is hoofdzakelijk afhankelijk van een zelfstandige activiteit die is vermeld in het vorige punt, dan kan je ook een beroep doen op deze uitkering, maar enkel op voorwaarde dat je alle zelfstandige activiteit volledig onderbreekt tijdens de periode van gedwongen onderbreking door de sluitingsmaatregelen van de overheid.

Als U eenzelfde zelfstandige activiteit uitoefent in verschillende ondernemingen, dan moet de zelfstandige activiteit in alle ondernemingen worden onderbroken omwille van het coronavirus. Als u verschillende zelfstandige activiteiten uitoefent, dan moeten de voorwaarden vervuld zijn voor elk van die activiteiten.

Wie niet voldoet aan die voorwaarden, kan een beroep doen op de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht bij omzetdaling, als alle voorwaarden voor de toekenning van dat overbruggingsrecht vervuld zijn.

Klik hier voor meer informatie.