Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Coronavirus: Exitstrategie (na Veiligheidsraad 24 april)

Afbouwstrategie

1. Fase 1 – a (4 mei)

Bedrijven

Vanaf 4 mei mogen alle niet -essentiële bedrijven die gesloten waren, opnieuw de deuren openen. Ze mogen de productie heropstarten, werknemers mogen weer naar  kantoor. Maar contact  mag enkel met professionals in de  lokalen en werkplaatsen van de onderneming. 

Maar wat met de carwash voor trucks (reiniging van vrachtwagens die voedsel vervoeren)? Dit maakt deel uit van de essentiële dienstverlening, als de reiniging in functie is van het verzekeren van de veiligheid van de voedselketen. Andere trucks en dus leasingwagens mogen dus ondanks de heropstart van de bedrijven nog niet. Ook garagisten kunnen alleen op afspraak werken en mits in achtname van de social distancing en enkel voor dringende reparaties. dit zijn reparaties noodzakelijk om de veiligheid van het voertuig te garanderen (remmen herstellen, lichten herstellen, vervangen winterbanden door zomerbanden,…). Een onderhoudsbeurt zit er nog niet in.

Bouw

De bouwsector kan vanaf 4 mei haar activiteiten hernemen. Algemene bouwactiviteiten buitenshuis mochten al plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Dit gold  ook voor werken binnenshuis in wooneenheden die niet bewoond waren of in leegstaande bedrijfsgebouwen. Verwacht wordt dat vanaf 4 mei de bouwsector ook kan opstarten in bewoonde woningen mits social distancing. Dit is nu bevestigd door de regering.

Winkels

Naai- en stoffenwinkels mogen de deuren weer openen. Tot nu toe waren alleen voedingswinkels (inclusief nachtwinkels, tot 22 uur), dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels, tankstations en leveranciers van brandstoffen, doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment in hoofdzaak voor de bouw, tuincentra en boomkwekerijen en groothandels voor professionelen open.

Vrije beroepen

Vrije en intellectuele beroepen in medische sector. Zij mogen hun activiteiten blijven uitoefenen. Maar de door hen ingeschatte niet dringende en uitstelbare zorg wordt best uitgesteld.

2. Fase 1 – b (11 mei)

Voor de winkels

Deze fase laat toe dat de winkels allemaal tegelijk weer open kunnen gaan - zonder discriminatie op basis van grootte of sector – om zo iedereen dezelfde kans op succes te gunnen. Dat zal uiteraard onder voorwaarden gebeuren. Die zullen bepaald worden in overleg met de sectoren en de sociale partners.

Er zijn drie soorten voorwaarden, met betrekking tot:

- de organisatie van het werk, 
- de ontvangst van klanten,
- en het beperken van de toegang tot de winkel, om drukte te vermijden.

Voor het dagelijkse leven

We zullen ook op korte termijn de toekomst verduidelijken van de sportcompetities.

 

3. Fase 2 (18 mei)

Voor diensten bij personen

Het zal bekeken worden of en onder welke voorwaarden zogenaamde contactberoepen (zoals schoonheidssalons, kappers, podologen,...) hun activiteit opnieuw zouden kunnen uitoefenen, ook hier onder voorwaarden.

Op vlak van cultuur

De opening van de musea kan ook overwogen worden tijdens fase twee, ook onder voorwaarden, bijvoorbeeld via een systeem van ticketing.

Wat het dagelijkse leven betreft

Ploegsporten zullen mogelijk zijn in de buitenlucht, maar alleen in clubverband en met respect voor bepaalde consignes.

Op vlak van onderwijs

De heropstart van de lessen zal zeer geleidelijk gebeuren vanaf 18 mei. Niet alle leerlingen zullen meteen weer naar school gaan.

Elke gemeenschap zal verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van deze beslissing op haar eigen grondgebied, in overleg met de onderwijssector.

Ook zullen bepaalde pistes bekeken worden, zoals:

de mogelijkheid om thuis privé-bijeenkomsten te houden.

de mogelijkheid om meer mensen toe te laten tijdens huwelijken en begrafenissen.toestaan dat meer dan twee personen samen buiten actief zijn,

de mogelijkheid om dagtrips te organiseren naar bepaalde regio's van het land.

4. Fase 3 (Ten vroegste vanaf 8 juni)

Meerdere punten zullen bekeken worden :

De modaliteiten voor de mogelijke en geleidelijke heropening van restaurants en in een latere fase ook cafés, bars en dergelijke. Dit zal in ieder geval onder strikte voorwaarden moeten gebeuren.

Verschillende zomeractiviteiten zoals buitenlandse reizen, kampen van jeugdbewegingen (daarover moet eind mei een beslissing vallen), stages, toerist.ische attracties maar ook kleinere openluchtevenementen.De enige zekerheid is dat massa-evenementen zoals festivals niet voor 31 augustus mogen plaatsvinden

 

Contacteer onze adviseurs