Hoe moet ik vermelden dat mijn voedingsproducten allergenen bevatten?

Sinds 2005 bestaat er al een verplichting tot het vermelden van allergenen op voorverpakte levensmiddelen. Sinds 13 december 2014 is het echter eveneens verplicht om allergenen te vermelden bij niet-voorverpakte levensmiddelen.

Met allergenen worden de volgende stoffen en producten bedoeld:  glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine en weekdieren.
De nieuwe verplichting tot vermelden van allergenen is van toepassing op alle actoren die niet-voorverpakte levensmiddelen aan consumenten leveren.  Het gaat om restaurants, bakkerijen, viswinkels, kruidenierswinkels, hotels, traiteurs, schoolkantines enz. Zij moeten er sinds 13 december voor zorgen dat de informatie over de allergenen beschikbaar is voor de consument die daar om vraagt.

De consument moet de allergeneninformatie verkrijgen voordat hij overgaat tot een aankoop. De allergenen kunnen aangebracht worden op een duidelijk zichtbare plaats, bijvoorbeeld op de menukaart. Is dat niet het geval, dan moet de consument erover geïnformeerd worden waar hij die informatie kan bekomen (bijv.: een register op de toonbank) en hoe deze beschikbaar is (bijv.: door een verzoek bij de dienster of verkoper).

Een mondelinge mededeling van de allergenen aan de consument kan, maar op voorwaarde dat de informatie op elk ogenblik kan verstrekt worden. In dat geval moet er een procedure uitgewerkt worden die verzekert dat de informatie correct en onverwijld kan worden meegedeeld. Deze procedure moet schriftelijk aanwezig zijn en moet toegankelijk zijn voor het betrokken personeel en de controlerende autoriteit (het FAVV). Het betrokken personeel moet opgeleid worden over deze procedure en over de risico’s die verbonden zijn aan voedselallergieën en intoleranties.