Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Zwartwerk jobstudenten zal drastisch dalen wanneer studentenarbeid in uren wordt berekend

Zwartwerk jobstudenten zal drastisch dalen wanneer studentenarbeid in uren wordt berekend

1 op de 5 jobstudenten zou volgens een onderzoek van Randstad in het zwart werken. “Mocht de federale regering sneller werk maken van de hervorming van de studentenarbeid zou dat aantal veel lager liggen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ministerraad buigt zich nu vrijdag opnieuw over de berekening van studentenarbeid in uren in plaats van in dagen. Door een systeem dat uitgaat van uren kunnen werkgever en student ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling.

Volgens Randstad werkt 1 op de 5 jobstudenten zonder arbeidscontract. NSZ is ervan overtuigd dat zwartwerk bij studentenarbeid drastisch zal verminderen wanneer studentenarbeid eindelijk in uren in plaats van in dagen zal worden berekend. Die maatregel staat in het federaal regeerakkoord, maar is bijna twee jaar later nog steeds geen realiteit. Nu vrijdag buigt de ministerraad zich over dit voorstel, maar dat was de voorbije weken ook al het geval en toen werd er geen consensus gevonden. Er liggen immers twee scenario’s op tafel: één waarbij men uitgaat van 380 voordelige uren en een ander met 550 uren waarbij studenten aan een gunstig RSZ-tarief kunnen werken.

Aangezien in de horeca werkdagen van 11 uur een courante praktijk zijn, wil NSZ dat er uitgegaan wordt van de dagdagelijkse realiteit en er dus gekozen wordt voor 550 voordelige uren. Het is trouwens jammer dat deze versoepeling niet al een feit is tijdens de komende zomermaanden en pas ingaat op 1 januari 2017. NSZ is al veel langer vragende partij om studenten gedurende een zeker aantal uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief te laten werken in plaats van 50 dagen, zoals nu het geval is. Door een systeem dat uitgaat van uren kunnen de werkgever en de student in ieder geval ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. In plaats van 13,07 procent gaat er slechts 2,71 procent af ten laste van de student (bruto is bijna gelijk aan netto) en moet de werkgever maar 5,42 procent bijdragen betalen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer