Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Zwarte lijst en bewustmakingscampagnes volstaan niet om malafide bedrijven af te schrikken

Een zwarte lijst voor reclameronselaars, die trouwens al een aantal jaar bestaat, en bewustwordingscampagnes op sociale media zullen volgens NSZ helemaal niet volstaan om malafide reclameronselaars een halt toe te roepen. Door ook de nodige bedenktijd te geven aan zelfstandigen die een bepaald contract ondertekenen, kan wel veel onheil voorkomen worden. In Europa wordt daar nu aan gewerkt. Daarnaast is een veel strenger optreden van Justitie ten opzichte van zulke malafide bedrijven nodig. Tot nu toe werden slechts enkele malafide ronselaars effectief strafrechtelijk veroordeeld in ons land.

Federaal minister van Economie Kris Peeters probeert iets te ondernemen tegen malafide reclameronselaars. Toch vreest NSZ dat zijn maatregelen weinig zoden aan de dijk zullen brengen, te meer omdat die zwarte lijst al jaren bestaat en dat een aantal jaren geleden al een grootschalige sensibilisatiecampagne bij zelfstandigen werd opgezet door de FOD Economie, maar die heeft weinig veranderd aan de situatie. NSZ krijgt dagelijks nog ettelijke klachten van haar leden over zulke malafide claims. Bovendien veranderen zulke ronselaars hun naam de hele tijd.

Positief is wel dat Europa de bescherming voor zelfstandigen die een contract ondertekenen wil uitbreiden. Nu hebben zij, in tegenstelling tot consumenten, geen bedenktijd en zijn ze dus meteen vanaf de ondertekening gebonden door dat contract. Een bedenktijd van 14 dagen voor zelfstandigen zou veel onheil kunnen voorkomen en niet meer dan rechtvaardig zijn.

Daarnaast pleit NSZ voor een harde juridische aanpak voor malafide spelers. De ondernemersorganisatie legt nu telkens bij de FOD Economie een klacht neer tegen zulke malafide bedrijven in de hoop dat er een proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. En vaak gebeurt dat ook. Maar daarna, op niveau van de parketten, gebeurt er vaak niets meer. NSZ verwacht vooral een resoluter optreden van Justitie tegen zulke malafide bedrijven. De parketten moeten tonen dat het hen menens is met zulke ronselaars. Dat is tot nu toe jammer genoeg niet het geval. Slechts enkele malafide ronselaars werden effectief strafrechtelijk veroordeeld in ons land. Er is een krachtiger signaal nodig. Al te vaak blijkt dat de parketten dit soort van economische fraude niet prioritair behandelen. Dat is bijzonder jammer.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer