Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Zonneplan geeft zonne-energie nodige boost, maar zonder maatschappelijke meerkost af te wentelen op kmo’s en particulieren

NSZ reageert positief op het zonneplan dat Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) vandaag heeft voorgesteld. Dat plan omvat diverse kleine maatregelen die de kmo’s en de particulieren geen geld kosten maar zonne-energie wel een positieve boost geven. Bovendien zorgt dit zonneplan ervoor dat we de Europese doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie zullen halen en we daardoor een Europese boete ontlopen die ook de kmo’s en zelfstandigen geld zou kosten omdat die boete zou worden doorgerekend op de elektriciteitsfactuur. “Voor zelfstandigen en kmo’s wordt het plaatsen van zonnepanelen nu pas echt een opportuniteit”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “En dat bovendien zonder subsidies die onrechtstreeks toch door kmo’s en particulieren worden betaald.”

Het zonneplan van Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein bevat ook voor zelfstandigen en kmo’s belangrijke maatregelen. Sowieso zal dit bijkomende business betekenen voor ondernemers die actief zijn in de zonnepanelensector, maar ook voor dakwerkers en elektriciens en zo meer. Voor alle andere zelfstandigen en kmo’s wordt het nu pas echt de moeite om zonnepanelen te plaatsen. Het zal hen een reële besparing op de elektriciteitsfactuur bezorgen. Bovendien heeft zowat elke kmo een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Positief daarbij is dat de maatschappelijke meerkost deze keer niet afgewenteld wordt op de belastingbetalers. Dat is in het verleden duidelijk anders geweest.

NSZ is ook erg te spreken over het afschaffen van de beperking die er nu is voor kmo’s wanneer ze zonnepanelen plaatsen. Wanneer een kmo nu al zonnepanelen heeft, mag die er binnen de drie jaar geen bijleggen want dan verliest de onderneming de steun die destijds gekregen werd. Voor groeiende kmo’s, die daardoor ook hun elektriciteitsverbruik zagen stijgen, betekende deze beperking een rem want dan konden ze niet investeren in zonnepanelen om hun energiekost te verlagen.

In het zonneplan staat verder ook nog dat de Vlaamse regering zal onderzoeken hoe een aantrekkelijk kader kan gecreëerd worden waarbij particulieren via crowdfunding kunnen investeren in projecten rond hernieuwbare energie. Ook dat vindt NSZ een goed initiatief. Kmo’s die een geschikt dak hebben, maar zelf niet willen investeren, kunnen dat dak dan ter beschikking stellen van particuliere investeerders uit de buurt. “Minister Tommelein slaagt er in om met een veelheid van kleine creatieve maatregelen die de kmo’s en particulieren geen geld kosten om zonne-energie weer een positieve boost te geven”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer