Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Zonnebank verbieden is veel te drastische maatregel

De Hoge Gezondheidsraad pleit voor een verbod op zonnebanken, maar dat vindt NSZ een veel te verregaande maatregel. Dat er gevaren verbonden zijn aan het gebruik van de zonnebank betwist NSZ niet, maar zonnecenters geven die informatie ook mee aan de klant. Uitbaters van zonnecenters geven nu bijvoorbeeld al in functie van het huidtype aan hoe lang iemand onder een zonnebank mag liggen. Voor de ondernemersorganisatie mogen er gerust meer controles komen om de cowboys uit de sector te weren, maar een algeheel verbod is een brug te ver. De sector is net nog volop aan het ontwikkelen.

Er moet een verbod komen op zonnebanken, vindt de Hoge Gezondheidsraad. Een overdreven reactie, zo vindt NSZ. “Zullen we dan meteen ook reizen naar het Zuiden verbieden of alle mensen die geen zonnecrème gebruiken op de bon slingeren”, vraagt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws zich af. Dat wie gebruik maakt van de zonnebank zijn risico op huidkanker verhoogt, betwist de ondernemersorganisatie niet, maar het geeft geen pas om daarom de zonnebank helemaal in de ban te slaan.

In de sector ‘sauna’s, solaria en baden’ waren er eind 2015 4352 ondernemingen actief in heel België. Het is een sector in volle ontwikkeling, want vijf jaar eerder waren er een kwart minder bedrijven werkzaam in diezelfde sector, meer bepaald 3467. In plaats van een totaalverbod pleit NSZ voor meer gerichte controles bij zonnecenters zodat de cowboys die de regels niet naleven eruit worden gefilterd. Daarnaast kunnen ook preventiecampagnes worden opgezet om het grote publiek te sensibiliseren.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer