Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Zomerakkoord: applaus voor verlaagde vennootschapsbelasting, uitbreiding flexi-jobs en hervorming proefperiode

De meeste sociaaleconomische hervormingen die de regering Michel wil doorvoeren via het zomerakkoord zijn positief voor zelfstandigen en kmo’s. Dat zegt ondernemersorganisatie NSZ in een eerste reactie. Het verlaagde tarief voor kmo’s binnen de vennootschapsbelasting daalt volgend jaar van 25 naar 20 procent voor de eerste schijf van 100.000 euro winst, wat de kmo’s in ons land meer ademruimte en financiële slagkracht zal bezorgen. Ook positief is dat het aankopen van aandelen wordt gestimuleerd, dat flexi-jobs mogelijk worden in de kleinhandel en dat de proefperiode wordt hervormd. Minder te spreken is NSZ over de belasting op de effectenrekeningen, de vrijstelling op spaargeld die verlaagd wordt en de introductie van mystery calls.

Het zomerakkoord dat de federale regering afgelopen nacht gesloten heeft, is door de bank positief voor de zelfstandigen en de kmo’s. Vooral de al lang gevraagde daling van de vennootschapsbelasting wordt door NSZ enthousiast onthaald. De huidige hoge vennootschapsbelasting zet immers een rem op investeringen. Driekwart van de vennootschappen zal meer investeren (o.a. in personeel, machines en uitbreiding) eens de vennootschapsbelasting verlaagd is naar 20 procent, zo bleek uit onderzoek van de ondernemersorganisatie waaraan eind vorig jaar 940 zaakvoerders van vennootschappen hebben deelgenomen. Dat die verlaagde vennootschapsbelasting wordt gecompenseerd door een minimumbelasting van 7,5 procent voor multinationals die anders via fiscale spitstechnologie amper belastingen moeten betalen vindt NSZ niet meer dan billijk. Al lang pleit NSZ voor eenvoudigere en rechtvaardigere belastingen waarbij alle ondernemingen, klein of groot, gelijk voor de wet zijn en grote ondernemingen de dans dus niet langer kunnen ontspringen.

Verder valt toe te juichen dat het kopen van aandelen fiscaal wordt gestimuleerd door op de eerste schijf winst van 627 euro geen roerende voorheffing van 30 procent meer te moeten betalen. Het enorm contingent spaargeld in ons land moet op die manier meer gebruikt worden om aandelen te kopen en dus te investeren in bedrijven. Ook de uitbreiding van de flexi-jobs van de horeca naar de kleinhandel (bakker, slager,…) werd al lang bepleit door NSZ. Kleinhandelaars zijn immers, net als de horeca, op zoek naar medewerkers die hen tijdelijk komen helpen. Alleen vindt de detailhandel op dit moment haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen vandaag de dag zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs (waarbij bruto overeenstemt met netto) ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan pakweg bij de bakker of slager om de hoek.

Ook is NSZ enthousiast over de hervorming van de proefperiode. Micro-ondernemingen en kmo’s begrepen namelijk niet dat zij sinds het eenheidsstatuut, ingevoerd in 2014, meteen twee weken opzeg moesten betalen voor iemand die pas in dienst is. Daarom is het goed dat die opzeg teruggebracht zal worden naar één week voor nieuwe medewerkers die binnen de drie maanden na aanwerving worden ontslagen. Bovendien gaat er tussen de derde en zesde maand telkens een week opzeg af. Een sterk signaal, vindt NSZ, net als ook enkele sectorale maatregelen dat zijn, zoals de lastenverlaging in de bouwsector die Belgische bouwbedrijven en bouwvakkers meer armslag geven en de terugbetaling van een aantal bezoeken aan de psycholoog. Gezien de stevige opmars van het aantal burn-outs en depressies is het goed dat therapie vanaf volgend jaar voor een stuk zal worden terugbetaald.

De ondernemersorganisatie stipt tot slot wel enkele belangrijke minpunten van het zomerakkoord aan. In een land waar de belegger al uitvoerig wordt belast (beurstaks en roerende voorheffing, beide werden bovendien de laatste jaren al verhoogd) is een nieuwe belasting, namelijk een taks op effectenrekeningen waar 500.000 euro of meer op staat, sowieso geen goed idee. Evenmin slim gezien is dan weer dat de vrijstelling op spaargeld naar beneden gaat. Nu moet een spaarder met tot 1880 euro intresten geen roerende voorheffing betalen, maar binnenkort geldt die vrijstelling nog maar tot 940 euro intresten. Op die manier worden zelfstandigen, die om een fatsoenlijk pensioen te hebben vaak extra moeten sparen tijdens hun loopbaan, gestraft. Dat er weldra mystery calls kunnen uitgevoerd worden om na te gaan of er sprake is van discriminatie op de arbeidsmarkt, vindt NSZ totaal onzinvol. Solliciteren is geen spelletje en kost ondernemingen aardig wat tijd. Als nu ook anonieme controleurs zich in de strijd gooien, betekent dat voor ondernemingen vooral extra kostbare tijd die men hieraan moet besteden. Tot slot is het volgens NSZ ook een gemiste kans om zelfstandigen niet vanaf de eerste dag ziekte recht te geven op een uitkering. Nu krijgen ze pas na één maand een ziekte-uitkering en de federale regering wil die periode terugbrengen tot twee weken. Dat is een verbetering die toch onvoldoende is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer