Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Zelfstandigen en bedrijven nog steeds vijf keer zoveel gecontroleerd door fiscus dan particulieren

Zelfstandigen en bedrijven nog steeds vijf keer zoveel gecontroleerd door fiscus dan particulieren

Volgens het ACV worden de zelfstandigen en vennootschappen te weinig gecontroleerd en loopt de staat op die manier ettelijke miljarden mis. Dat alles zou het gevolg zijn van de herstructureringen bij Financiën. “Absolute quatsch”, zo reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Uit het jaarverslag van de FOD Financiën 2015 blijkt dat de aangiftes van zelfstandigen, bedrijfsleiders en vennootschappen vorig jaar 5 keer meer gecontroleerd werden dan de aangiftes van loontrekkenden.” De ondernemersorganisatie stelt vast dat er binnen alle categorieën minder gecontroleerd wordt door de fiscus, maar dat die controles gerichter zijn en meer opbrengen. Wanneer een ondernemer bij de lurven wordt gevat, zal die dus veel meer moeten ophoesten.

Volgens NSZ slaat de christelijke vakbond ACV wartaal uit wanneer die stelt dat ondernemingen weten dat ze minder gecontroleerd worden door de fiscus en daardoor minder aangeven. “Het is duidelijk dat ACV totaal geen voeling heeft met de zelfstandigen en de kmo’s”, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, vast. “Zij worden op allerlei vlakken gecontroleerd en daar komen steeds nieuwe controles bij, zoals nu in de horeca op het gebruik van de witte kassa of de sociale flitscontroles die sinds kort in verschillende sectoren worden georganiseerd.”

Bovendien blijkt uit het jaarverslag 2015 van de FOD Financiën dat er vorig jaar 5 keer meer aangiften van zelfstandigen, bedrijfsleiders en vennootschappen werden gecontroleerd ten opzichte van aangiften van particulieren. Het bewuste jaarverslag maakt duidelijk dat er in 2015 37.388 aangiftes van zelfstandigen, 62.001 aangiftes van vennootschappen en 2158 aangiftes van bedrijfsleiders gecontroleerd werden. Dat zijn er een pak meer dan de 17.171 aangiftes van loontrekkers die vorig jaar onder de loep werden genomen. Nochtans zijn er 3,5 keer meer loontrekkers dan zelfstandigen in ons land. “Zeggen dat te weinig zelfstandigen en bedrijven worden gecontroleerd en dat de staat zo veel geld misloopt is dus niets anders dan plat populisme dat enkel dient om ondernemingen in een slecht daglicht te plaatsen, te meer omdat er per rechtgezet bedrag een stijging van 60.000 euro op te tekenen valt”, besluit Mattheeuws. “En trouwens, wanneer gaan de vakbonden eindelijk eens de nodige transparantie aan de dag leggen en hun financiën openbaar maken?”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer