Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Zeer verstandig om afronding ook toe te passen bij elektronische betalingen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil dat de afrondingsregels bij 1 en 2 eurocent ook gelden voor elektronische betalingen. Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars het totaalbedrag op het kasticket naar de dichtstbije 0 of 5 cent afronden, maar alleen voor cashbetalingen. Gevolg daarvan: slechts een handvol handelaars past die afrondingsregels ook daadwerkelijk toe. Nochtans waren 8 op de 10 handelaars op voorhand voorstander van het afronden van het totaalbedrag naar 0 of 5 eurocent. De uitbreiding naar elektronische betalingen zal het aantal afrondingen stevig doen toenemen, maakt NSZ zich sterk. Dat is positief voor de handelaar, de consument en de schatkist.

Sinds 1 oktober 2014 mogen handelaars het totaalbedrag op het kasticket naar de dichtstbije 0 of 5 cent afronden. De regeling geldt op dit moment wel niet voor elektronische betalingen, maar daar wil minister van Financiën Van Overtveldt verandering in brengen. Bedoeling van de afrondingsregels is het gebruik van de muntstukken van 1 en 2 eurocent te verminderen. Elke handelaar kiest vrij of hij meedoet, maar indien hij afrondt, moet hij dat aanduiden via een duidelijk zichtbaar pictogram.

In februari 2015 bleek uit onderzoek van NSZ bij 511 handelaars dat de afrondingsregels slechts door 12 procent van de handelaars werden toegepast. Dat is erg weinig, wetende dat 8 op de 10 handelaars op voorhand voorstander waren van het afronden van het totaalbedrag naar 0 of 5 eurocent. Dat is ook jammer voor de overheid, want het slaan van 1 en 2 eurocent kost respectievelijk 160 en 150 procent van de nominale waarde en dat zal nodig zijn zo lang de kleinste eurocentjes in omloop blijven.

Toch vindt NSZ het niet merkwaardig dat slechts erg weinig handelszaken voor afronding van het totaalbedrag kiezen. Handelaars mochten dan wel vragende partij zijn om de zogenaamde ‘rosse’ muntjes niet langer te moeten gebruiken in hun zaak, maar zitten nu wel verveeld met het feit dat ze een andere prijs moeten vragen naargelang er cash dan wel elektronisch wordt betaald. De wet laat immers enkel afrondingen op cashbetalingen toe. Daardoor kunnen de handelaars de software in hun kassa nog niet aanpassen om de afronding automatisch te laten gebeuren. Handelaars zijn daar wel toe bereid als alle betalingen mogen worden afgerond, ook al is daar een kostprijs van zo’n 200 euro aan verbonden.

Omwille van het gebrek aan eenduidigheid rondt een belangrijk deel van de supermarkten en de grote ketens niet af, waardoor ook andere handelaars op de rem gaan staan. Afronden zou klanten immers kunnen afschrikken omdat die er onterecht van uit gaan dat afronden synoniem staat voor verhogen. Nochtans is dat niet zo: de ene keer is een afronding in het voordeel van de consument, de andere keer niet. NSZ vindt het dan ook uitstekend dat minister Van Overtveldt de afronding nu ook wil uitbreiden naar elektronische betalingen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer