Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Witte kassa - zonder extra maatregelen volgt echte kaalslag in horeca

Witte kassa - zonder extra maatregelen volgt echte kaalslag in horeca

Voor het eerst ooit verdwenen er tijdens de eerste zes maanden meer horecazaken dan dat er bij kwamen, zo blijkt uit cijfers van handelsinformatieleverancier Graydon. Voor NSZ is het zonneklaar: de witte kassa, waarover nog steeds juridische onduidelijk heerst na het arrest van het Raad van State, zorgt nu al voor een significante achteruitgang in de sector, maar de echte kaalslag moet nog volgen. “De maatregelen die de federale regering heeft genomen ter compensatie zijn op zich goed, maar blijven onvoldoende”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Voor het eerst zijn er meer stoppers dan starters in de horeca, zo geven cijfers van Graydon aan. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werd de Belgische horecasector 223 eenheden kleiner. Die negatieve evolutie zal zich volgens NSZ ook doorzetten tijdens de tweede jaarhelft en de volgende jaren.

Deze federale regering heeft een aantal compensatiemaatregelen goedgekeurd die ten laatste op 1 januari 2016 in werking zullen treden. Zo voorziet de regering flexi-jobs, de verhoging van het aantal overuren naar 360 uur, het feit dat voltijdse werknemers uit de horeca overuren zullen kunnen presteren waarbij bruto gelijkgesteld wordt aan netto en de verhoging van gelegenheidsarbeid van 100 naar 200 dagen. De vorige regering besliste ook om voor vijf vaste en voltijdse werknemers een RSZ-korting van 500 tot 800 euro per kwartaal te geven.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Die maatregelen zijn uiteraard een stap in de goede richting, maar onvoldoende om de komst van de witte kassa te compenseren, zo vindt een overgrote meerderheid van de horeca-ondernemers.” Daarom moet die toegekende RSZ-korting ook voor deeltijdse werknemers gelden, wat niet het geval is met de RSZ-kortingen die al toegekend werden door de vorige federale regering. Deeltijdse arbeid komt in de horeca immers vaak voor. Tot slot pleit NSZ ook voor een fiscale ingreep, namelijk een btw-verlaging op dranken van 21 naar 6 procent. De btw-verlaging op voeding van 21 naar 12 procent die een aantal jaren geleden werd doorgevoerd, was goed voor de werkgelegenheid in de sector. Een btw-verlaging op dranken zal dat ook zijn.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer