Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Witte kassa verplicht invoeren vanaf 2016 niet langer haalbaar

Volgens de auditeur van de Raad van State is de wetgeving rond de witte kassa in de horeca ongrondwettig. De wet maakt onvoldoende duidelijk welke horecazaak zo’n kassa nodig heeft of niet. Het is inderdaad enkel de btw-administratie die op de proppen is gekomen met de fameuze 10 procent-regel. NSZ eist dat er dringend juridische duidelijkheid komt over de elektronische kassa in de horeca, maar vindt bovenal dat er nu niet verwacht kan worden dat horecazaken de witte kassa verplicht moeten gebruiken vanaf 1 januari 2016. “Uitstel is nodig, omwille van de juridische onduidelijkheid en omdat er nog maar een beperkt aantal compensatiemaatregelen genomen zijn”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Alle horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet halen uit het serveren van bereide maaltijden moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht gebruik van een gecertificeerd kassasysteem, de zogenaamde witte kassa. Het is de btw-administratie die deze praktische invulling gaf aan de wet die nogal algemeen spreekt over horecazaken die regelmatig maaltijden verschaffen. Dat is te vaag, zo oordeelt de auditeur van de Raad van State, en dat zal tot willekeur leiden, wat in strijd is met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel.

NSZ vraagt snel de nodige duidelijkheid omtrent het wettelijk kader van de witte kassa, maar vindt vooral dat die kassa niet langer verplicht ingevoerd kan worden vanaf 1 januari 2016. “Horeca-uitbaters zullen gezien de juridische onzekerheid nu zeker geen stappen willen zetten om tot de aanschaf van een witte kassa over te gaan. Dat is trouwens volkomen begrijpelijk, maar dan kan de federale regering ook niet verwachten dat door hun slecht werk de deadline gehandhaafd blijft op 1 januari 2016.”

Daarnaast blijft het ook wachten op uitgebreide compensatiemaatregelen in ruil voor de verplichte introductie van de elektronische kassa. De federale regering bracht in juni de grens van 100 dagen gelegenheidsarbeid op 200 dagen maar naast het optrekken van gelegenheidsarbeid engageerde de regering zich ook al om meer overuren mogelijk te maken en flexi-jobs in te voeren, tot nu toe echter zonder wettelijke invulling daarvan. Ook een btw-verlaging naar 6 procent op voeding en drank blijft voor NSZ nodig om de sector de nodige overlevingskansen te geven.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer