Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Witte kassa: te gek om ook cafés die af en toe lichte maaltijd aanbieden nu te treffen

Witte kassa: te gek om ook cafés die af en toe lichte maaltijd aanbieden nu te treffen

De Raad van State vernietigt de regeling rond de witte kassa in de horeca. De 10 procent-regel, die ervoor zorgt dat enkel horecazaken die minstens 10 procent van hun omzet uit voeding halen in aanmerking komen voor de witte kassa maar niet in het KB zelf staat, is volgens de Raad van State in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Mogelijk gevolg is dat alle horecazaken een witte kassa zullen moeten plaatsen. “Dat mag onder geen beding gebeuren”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Cafés die af en toe een croque of een spaghetti serveren, vallen niet te vergelijken met restaurants.” NSZ vraagt dan ook om die 10 procent-regel in het KB in te schrijven via een reparatiewet zodat het niet meer gaat om een praktische invulling van dat KB. Gaat dat niet, vraagt de ondernemersorganisatie om het concept “lichte maaltijden”, dat nu al bestaat in de btw-regelgeving, te gebruiken als basis voor wie al dan niet een witte kassa nodig heeft. Daarnaast is er ook dringend overleg met de federale regering nodig.

De Raad van State vernietigt het KB over de witte kassa in de horecasector. Alle horecazaken die meer dan 10 procent van hun omzet halen uit het serveren van bereide maaltijden moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht gebruik van een gecertificeerd kassasysteem, de zogenaamde witte kassa. Het is de btw-administratie die deze praktische invulling gaf aan het KB dat nogal algemeen sprak over horecazaken die regelmatig maaltijden verschaffen. Te vaag en in strijd met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel, zo oordeelt de Raad van State nu.

Mogelijk gevolg is nu dat alle horecazaken die eten serveren een witte kassa zullen moeten installeren, ook het café dat sporadisch een croque of een pasta aan de klanten voorzet. Toch kan moeilijk verwacht worden dat al die zaken, die eerst geen witte kassa moesten hebben, zich nu op goed twee maanden in regel moeten stellen. Daarom dringt NSZ aan op een spoedoverleg met de federale regering. NSZ is in ieder geval vragende partij om die 10 procent-regel in het KB in te schrijven via een reparatiewet.  Is dat niet mogelijk, pleit de ondernemersorganisatie om het concept “lichte maaltijden” te gebruiken om na te gaan welke horecazaak al dan niet gebruik zal moeten maken van de witte kassa. Ook de btw-regelgeving maakt daar gebruik van en op die manier worden de vele cafés die occasioneel een lichte maaltijd serveren niet verplicht om een witte kassa aan te kopen en te gebruiken. Ook een btw-verlaging naar 6 procent op voeding en drank blijft voor NSZ nodig om de sector de nodige overlevingskansen te geven.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer