Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Witte kassa: horeca eist dringend duidelijkheid

Witte kassa: horeca eist dringend duidelijkheid

Sinds de Raad van State de regelgeving rond de witte kassa terug naar af stuurde, wordt ondernemersorganisatie NSZ overstelpt met klachten en vragen over de witte kassa. Het is onduidelijkheid troef bij de cafés, de frituren, broodjeszaken en afhaalzaken. Moeten ze nu, goed twee maanden voor de verplichte introductie van het gecertificeerd kassasysteem (GKS), toch zo’n kassa aanschaffen? Daarom eist NSZ dringend de nodige duidelijkheid van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Al die horecazaken moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn”, eist NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “want de onoverzichtelijke brij die ze nu voorgeschoteld krijgen, is niet te eten.”

Jarenlang kregen verschillende horecazaken (cafés en afhaalzaken) te horen dat ze geen witte kassa moesten aanschaffen en gebruiken wanneer hun inkomsten uit voeding lager uitvielen dan 10 procent van de totale inkomsten. Afgelopen maandag liet de Raad van State in een arrest weten dat die fameuze 10 procent-regel, die niet eens in het Koninklijk Besluit staat, maar een praktische invulling is van het concept ‘regelmatig verschaffen van maaltijden’, strijdig is met het gelijkheidsbeginsel.

Sindsdien is het hek van de dam en wordt NSZ overspoeld door vragen en klachten van allerlei horecazaken. Cafés die slechts occasioneel een croque of een spaghetti serveren, maar ook frituren, broodjeszaken en andere takeway zaken weten niet meer waar ze aan toe zijn. Welke snacks mogen er wel nog geserveerd worden en welke niet om buiten de scope van de witte kassa te vallen? Moeten frituren die de klant de mogelijkheid geven om ook binnen hun portie friet op te eten een witte kassa aankopen? En klopt het dat frituren die enkel toelaten dat hun klanten buiten op een bank hun bestelling verorberen geen witte kassa moeten aanschaffen?

“Onduidelijkheid troef”, reageert NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Het wettelijk kader lijkt nog een pak absurder te worden.” Daarom eist de ondernemersorganisatie op zeer korte termijn dat minister Van Overtveldt de nodige klaarheid schept in dit gevoelig dossier. Horeca-uitbaters moeten zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn, zeker nu de deadline voor het plaatsen van een witte kassa alsmaar dichterbij komt.

NSZ schuift zelf twee mogelijke opties naar voren. Ofwel wordt die 10 procent-regel via reparatie alsnog in het KB ingeschreven, waardoor de Raad van State en andere juridische instanties er geen problemen meer mee kunnen hebben. Een andere oplossing bestaat erin om het concept ‘lichte maaltijden’, dat de btw al jarenlang aanwendt om uit te maken of er een btw-bonnetje moet worden gegeven, ook te gebruiken om te bepalen welke horecazaak een witte kassa nodig heeft of net niet. “In ieder geval is het voor ons uitgesloten dat de cafés en de andere horecazaken die tot voor kort geen witte kassa nodig hadden alsnog de rekening gepresenteerd krijgen”, besluit NSZ-voorzitter Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer