Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Witte kassa begint door te wegen bij restaurants en brasseries: 11 procent meer faillissement, 5 procent meer stopzettingen en 4,5 procent minder starters

Nu pas volgen de eerste echte klappen in de horecasector als gevolg van de verplichte introductie van de witte kassa sinds 1 januari 2016. In ons land nam tijdens de eerste helft van dit jaar het aantal faillissementen en het aantal stopzettingen met resp. 11 en 5 procent toe bij de restaurants en de eetgelegenheden ten opzichte van de eerste zes maanden van 2016. Dat blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van handelsinformatiebureau Trends Business Information. “De controles zitten nu op kruissnelheid en er worden fikse boetes uitgedeeld bij eventuele overtredingen. Het is nu jammer genoeg buigen of barsten voor de sector”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. Voor de ondernemersorganisatie is het ook duidelijk dat de compenserende maatregelen voor de sector niet volstaan.

De witte kassa is sinds 1 januari 2016 enkel verplicht in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit ter plaatse geconsumeerde voeding halen. Tijdens het eerste jaar bleef de sector stabiel op het vlak van faillissementen, stopzettingen en starters, maar sinds begin dit jaar is er sprake van een duidelijke kentering bij restaurants, brasseries en andere eetgelegenheden.

Uit de cijfers van handelsinformatiekantoor Trends Business Information blijkt duidelijk dat de sector de afgelopen maanden rake klappen kreeg. Over heel het land zijn er een pak meer faillissementen (+ 11 procent), stopzettingen (+5 procent) en minder starters (-4,5 procent). In Vlaanderen valt het aantal stopzettingen nog wel mee, maar neemt het aantal startende restaurant- en brasseriehouders wel een ferme duik. In Wallonië is de stijging van het aantal faillissementen nog veel sterker, maar neemt het aantal starters toe, zij het wel licht. Het is de enige regio die op het vlak van startende restaurants en brasseries een positief cijfer kan voorleggen. In Brussel zijn er dan weer bijna dubbel zoveel stopzettingen dan in ons land en zijn er ook fors minder starters in de sector. Naast de witte kassa spelen ook de aanslagen van 22 maart 2016 hierbij een zekere rol. Brussel kreeg de maanden erna immers opvallend minder binnen- en buitenlandse toeristen over de vloer.

Zaken die door de witte kassa vreesden voor een faillissement of een stopzetting hebben dikwijls tot het uiterste gewacht om zich in regel te stellen of de boeken neer te leggen. Daardoor nam het aantal faillissementen en stopzettingen pas toe vanaf dit jaar en gingen tegelijkertijd de bedrijfscreaties in deze sector de dieperik in. Dat scenario heeft NSZ een jaar geleden overigens ook voorspeld. Het toont ook aan dat de compenserende maatregelen die werden ingevoerd om de bittere pil van de witte kassa te verzachten onvoldoende zijn. Buiten de flexi-jobs, de opgetrokken overuren en gelegenheidsarbeid en de beperkte lastenverlaging voor vijf vaste en voltijdse werknemers heeft de horecasector volgens NSZ ook dringend nood aan een structurele loonlastenverlaging en een btw-verlaging naar 6 procent en dat zowel voor voeding (nu 12 procent btw) als dranken (nu 21 procent btw).

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer