Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Winkels die kledij wegschenken moeten hiervoor vrijgesteld worden van btw

Kledingwinkels die aan het einde van de solden met overtollige kledij zitten en die willen wegschenken aan goede doelen of minderbedeelden moeten hierop btw betalen. Hoewel een handelaar dan iets gratis weggeeft, moet hij toch een factuur aan zichzelf opmaken en op die zogezegde verkoop btw aanrekenen aan zichzelf. Absurd natuurlijk, vindt NSZ. Sinds twee jaar kunnen lokale voedingswinkels en superettes nochtans voedingsmiddelen wegschenken aan hun lokaal OCMW of aan lokale caritatieve organisaties die erkend zijn door het OCMW en dat zonder btw te moeten betalen. NSZ vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om een gelijkaardige regeling uit te werken voor modedetailhandelaars want voor minderbedeelden is kleding even essentieel als voeding.

Modedetailhandelaars zitten, nu de solden vandaag ten einde komen, regelmatig met nog wat overstock die ze niet langer kunnen verkopen aan klanten. De meeste handelaars schakelen dan een opkoper of een outlet center in om van die overtollige kledij af te geraken, maar een bepaald deel kiest ervoor om die kleding weg te schenken aan goede doelen of minderbedeelden. Net zoals voeding is kleding essentieel om te kunnen overleven. Het bizarre is echter dat handelaars die hun goed hart laten zien daar momenteel op het vlak van de btw gestraft voor worden. Bij zo’n schenking zijn ze immers verplicht om een soort factuur aan zichzelf op te maken en op die zogezegde verkoop btw aan te rekenen aan zichzelf. Ze geven iets gratis weg en moeten daar toch btw op betalen.

Handelaars die kledij of schoenen wegschenken, maken nu vaak een afspraak met de fiscale controleur zodat die kan zien dat de onverkochte zaken daadwerkelijk worden weggeschonken. Zo hebben ze een bewijs in handen dat die items niet meer in hun bezit zijn en dat ze van de winst afgetrokken kunnen worden zodat de btw hierop niet moet worden betaald, maar deze situatie is natuurlijk verre van ideaal en zorgt voor extra rompslomp.

Het kan nochtans anders. Sinds eind mei 2015 kunnen lokale voedingswinkels, zoals slagers, bakkers en andere, en buurtsuperettes onder impuls van NSZ voedseloverschotten aan goede doelen wegschenken zonder btw te moeten betalen. Lokale voedingswinkels zijn sindsdien dus geen btw meer verschuldigd wanneer ze hun overschotten geven aan het OCMW uit hun stad of gemeente of aan goede doelen uit diezelfde stad of gemeente die erkend zijn door het OCMW.

Jammer genoeg geldt die regeling nog steeds niet wanneer modehandelaars kleding en schoenen wegschenken. Nochtans beloofde Koen Geens (CD&V), die voor Johan Van Overtveldt minister van Financiën was, om werk te maken van een btw-vrijstelling bij het weggeven van kledij, dekens en basistoiletartikelen, maar dat dossier stierf een stille dood. Ondertussen is het voor een handelaar dus nog steeds interessanter om kledij en schoenen weg te gooien dan te schenken. En dat terwijl die situatie heel gemakkelijk aangepast kan worden met een btw-beslissing van de Administratie Financiën, een relatief eenvoudige ingreep met andere woorden. NSZ hoopt in ieder geval dat de huidige minister van Financiën Johan Van Overtveldt snel met een gepaste oplossing over de brug komt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer