Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Win-winlening: geen spectaculaire stijging

Vorig jaar werden er ruim 2100 win-winleningen aangevraagd. Een stijging met 44 procent op vier jaar. En toch vindt NSZ dit niet spectaculair.  Wetende dat er vorig jaar ruim 50.000 starters waren in Vlaanderen en bovendien ook gevestigde ondernemers beroep kunnen doen op de win-winlening, vinden nog te weinig ondernemers hun weg naar waardevolle financieringsinstrumenten zoals de win-winlening, zegt NSZ. Zeker nu de economie heropleeft wordt het tijd dat ondernemers ook door de banken worden doorverwezen naar de verschillende alternatieve financieringstechnieken. Dit gebeurt nu veel te weinig, zegt NSZ.

De win-winlening bestaat in Vlaanderen sinds 1 september 2006, ruim tien jaar dus. Ze werd aanvankelijk door de Vlaamse regering in het leven geroepen om privépersonen te stimuleren om geld ter beschikking te stellen aan familieleden of vrienden die een eigen zaak opstarten. De zogenaamde vriendenlening werd begin 2011 uitgebreid tot alle kmo’s, ongeacht of die opgestart werden of al een hele tijd bestonden. Tot in 2013 kon de kredietnemer 100.000 euro ontlenen, maar dat totaalbedrag werd toen verhoogd naar 200.000 euro.

De win-winlening is niet enkel interessant voor ondernemers die er beroep op doen, maar ook voor vrienden of familieleden die een bepaalde som (begrensd tot 50.000 euro) ontlenen aan een ondernemer. Zij kunnen naast de afgesproken rente ook genieten van een jaarlijkse belastingvermindering van 2,5 procent van het geleende bedrag. En ook als het fout afloopt bij de ondernemer, is de particulier niet al zijn geld kwijt. Hij krijgt dan 30 procent van het verloren gegane bedrag onder de vorm van een eenmalige belastingvermindering.

Het is jammer dat na tien jaar, jaarlijks nog maar ruim 2100 ondernemers op de ruim 50.000 starters in Vlaanderen per jaar hun weg vinden naar de win-winlening. Dit is maar 4 procent. En dan tellen we nog niet de gevestigde ondernemers mee die ook beroep mogen doen op de win-winlening wanneer ze bijvoorbeeld hun zaak willen uitbreiden. Volgens NSZ heeft dit hoofdzakelijk te maken met het feit dat de banken niet voldoende verwijzen naar de alternatieve financiering. Een probleem dat de organisatie al meerdere keren heeft aangekaart. Nu de crisis achter ons ligt wordt het tijd dat we de diverse instrumenten bekendmaken.

Uit onze dagelijkse contacten met ondernemers merken we dat de win-winlening nog te onbekend is, zegt NSZ. Heel wat ondernemers gaan voor een lening nog steeds aankloppen bij een bank. Als de bank een krediet geheel of gedeeltelijk moet weigeren is het belangrijk dat ze de ondernemers ook wijzen op de alternatieve financieringsinstrumenten, aldus nog NSZ.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer