Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Wie sjoemelt met soldenprijzen verdient inderdaad een fors hogere boete

Wie sjoemelt met soldenprijzen verdient inderdaad een fors hogere boete

NSZ is het helemaal eens met federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) die gesjoemel met solden veel zwaarder wil bestraffen. “Het zijn haast uitsluitend grote ketens die een loopje nemen met de soldenwetgeving”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De modedetailhandel sjoemelt niet met soldenprijzen, omdat zij doorgaans een trouwer cliënteel heeft dat de prijzen goed kent en kan vergelijken, maar ook omdat de bestaande boetes voor kleine winkels wel zwaar doorwegen.”

De afgelopen weken kwam een aantal grote ketens in het nieuws omdat ze het niet nauw namen met de soldenwetgeving en bijvoorbeeld zogezegd gesoldeerde artikels aanboden die de maanden daarvoor exact hetzelfde prijsetiket hadden. Dergelijke sjoemelsolden ondergraven natuurlijk de echte solden. En dat terwijl solden nodig zijn en blijven om aan seizoensopruiming te doen. “Eigenlijk verzieken die cowboys het voor de overgrote meerderheid in de sector die de regels wel rigoureus respecteert”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

De ondernemersorganisatie zit dan ook volledig op dezelfde golflengte als minister Peeters die hogere boetes wil instellen voor sjoemelsolden. Wie nu tegen de lamp loopt, riskeert een boete van 1500 tot 60.000 euro. Peeters wil dat maximumbedrag nu verder optrekken. “Logisch”, aldus de NSZ-voorzitter, “want voor grote, internationale ketens zijn zulke bedragen peanuts. Het maximumbedrag mag dus fors worden opgetrokken.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer