Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Wie failliet is gegaan zal sneller kunnen herstarten: prima idee, maar dan moeten schulden wel aan begin faillissementsprocedure worden kwijtgescholden

Wie failliet is gegaan zal sneller kunnen herstarten: prima idee, maar dan moeten schulden wel aan begin faillissementsprocedure worden kwijtgescholden

NSZ vindt het uitstekend dat gefailleerde ondernemers sneller zullen kunnen herstarten door een nieuwe activiteit op te kunnen starten terwijl de faillissementsprocedure nog loopt. Alleen zal die maatregel volgens de ondernemersorganisatie enkel een succes zijn indien de schulden aan het begin van de faillissementsprocedure worden kwijtgescholden en niet aan het einde van die procedure, zoals nog steeds het geval zal zijn. “Wie net failliet is gegaan, zal heus geen nieuwe zaak opstarten indien hij weet dat inkomsten uit die nieuwe activiteit aangewend kunnen worden om schulden van de failliete zaak mee te vergoeden”, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit.

De ministerraad buigt zich morgen over een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om een snellere heropstart mogelijk te maken bij gefailleerde ondernemers. “Elke maatregel die tweedekans-ondernemerschap aanmoedigt is sowieso een goede maatregel”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “In ons land plakt er nog steeds snel een etiket dat er heel moeilijk af gaat op een gefailleerde, hoewel daar de laatste jaren wel een beetje verandering in komt, mede door initiatieven als de FuckUp Nights waar ondernemers over hun mislukkingen komen vertellen.”

Geens en Peeters willen dat gefailleerde ondernemers sneller kunnen herstarten door een nieuwe activiteit op te kunnen starten terwijl de faillissementsprocedure nog loopt. Prima idee, maar toch heeft NSZ één fundamentele bedenking. Wie net failliet is gegaan, zal enkel een nieuwe activiteit opstarten als hij rechtszekerheid bekomt over de schulden die hij al dan niet zal moeten betalen. Deze procedure van verschoonbaarheid wordt echter pas toegepast helemaal aan het einde van de faillissementsprocedure. Pas dan weet de gefailleerde ondernemer of zijn schulden kwijtgescholden worden, al is de verschoonbaarheid ondertussen wel de regel geworden. Toch zal een ondernemer die failliet is gegaan pas aan een nieuw ondernemershoofdstuk willen beginnen als hij 100 procent zeker weet dat inkomsten uit zijn nieuwe activiteit niet zullen dienen om vroegere schulden af te betalen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer