Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Weg met wegwerpmaatschappij: NSZ stelt voor om voor alle mogelijke herstellingen btw te beperken tot 6 procent

Bij 4 op de 10 winkels die computers en elektroapparaten verkopen is het aantal herstellingen de afgelopen vijf jaar drastisch afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 237 zelfstandige computer- en elektrowinkels. Twee derde van de klanten die met een product zit dat een defect vertoont, koopt liever een nieuw product aan dan het te laten herstellen. “Dat is jammer, want soms kan een eenvoudige ingreep helpen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Probleem is dat voor alle herstellingen, herstellingen aan fietsen, schoeisel en kleding uitgezonderd, nog steeds een btw-tarief van 21 procent wordt aangerekend. Om weerwerk te bieden aan onze wegwerpmaatschappij stellen we voor om de btw voor alle mogelijke herstellingen te beperken tot 6 procent.” Dat zou mogelijk moeten kunnen zijn omdat de Europese Commissie de btw-richtlijn zal herzien, zodat EU-lidstaten meer verlaagde btw-tarieven kunnen hanteren.

De helft van de winkels die computers en/of elektro verkopen stelt vast dat producten nu sneller stuk gaan dan vijf jaar geleden. Bovendien merken ze ook dat twee derde van de consumenten meteen een nieuw product aankoopt wanneer het oude product een defect vertoont. Het is dan ook verwonderlijk dat 38 procent van de handelaars nu gevoelig minder herstellingen heeft dan vijf jaar geleden. Bij 43 procent is het aantal herstellingen stabiel gebleven sinds 2012, terwijl 19 procent een stijging laat optekenen.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Elk jaar wordt onze maatschappij steeds meer een wegwerpmaatschappij. Dat is betreurenswaardig, want de ecologische impact hiervan is groot. Nochtans weten we dat heel wat producten betrekkelijk gemakkelijk en dus niet duur kunnen worden hersteld, maar de lokroep van de allernieuwste producten met steeds meer toepassingen blijkt te groot.” Aan de handelaar ligt het niet. Die zal bij eenvoudige ingrepen steeds meegeven dat een bepaald product hersteld kan worden. 9 op de 10 handelaars geeft ook steeds op voorhand mee hoeveel de herstelling zal kosten.

Om ervoor te zorgen dat minder producten bij het minste defect worden weggeworpen, pleit NSZ ervoor de btw op alle herstellingen te verlagen van 21 naar 6 procent. Nu geldt die btw van 6 procent voor herstellingen aan fietsen, schoeisel en kleding, maar om onze wegwerpmaatschappij enigszins te temperen, vindt de ondernemersorganisatie dat het verlaagd btw-tarief van 6 procent voor alle herstellingen zou moeten gelden en al zeker voor alle soorten elektrische apparaten. NSZ wil hierover op korte termijn samenzitten met minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), te meer omdat de Europese Commissie in principe heel binnenkort nog met een voorstel komt om de btw-richtlijn te wijzigen, zodat EU-lidstaten de mogelijkheid krijgen om verlaagde btw-tarieven te hanteren. NSZ hoopt dat Europa geen beperkte uitbreiding doet van de bestaande lijst aan hersteldiensten die nu al onder het verlaagd tarief vallen, maar wil dat Europa de grootste autonomie geeft aan de lidstaten zodat zij vrij kunnen bepalen wat onder het verlaagd tarief valt en wat niet. Voor NSZ is het absoluut noodzakelijk dat alle herstellingen onder het verlaagd tarief van 6 procent vallen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer