Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Weer geen akkoord over studentenarbeid in ministerraad: stop met die politieke spelletjes

Weer geen akkoord over studentenarbeid in ministerraad: stop met die politieke spelletjes

Voor de tweede keer op rij is er in de ministerraad geen akkoord gevonden over de hervorming van de studentenarbeid. Daarbij zou de studentenarbeid in uren berekend worden en niet langer in dagen, zoals nu het geval is. Het knelpunt betreft het aantal uren dat een jobstudent aan een voordelig RSZ-tarief zou mogen werken. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) pleit voor 550 uren per jaar, terwijl minister van Werk Kris Peeters (CD&V) na de forse kritiek van de vakbonden op de annualisering van de werktijd niet boven de 400 uren wil gaan. “Het moet gedaan zijn met die politieke spelletjes op de kap van de studenten en hun werkgevers”, eist NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “We moeten studenten die willen werken zoveel mogelijk kansen geven en toelaten dat ze gedurende 550 uren per jaar aan een gunstig RSZ-tarief kunnen werken.”

NSZ is al langer vragende partij om studenten gedurende 550 uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief te laten werken in plaats van 50 dagen, zoals nu het geval is. Door een systeem dat uitgaat van 550 uren kunnen werkgever en student voor die 550 uren ten volle genieten van een verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. In plaats van 13,07 procent gaat er slechts 2,71 procent af ten laste van de student (bruto is bijna gelijk aan netto) en moet de werkgever maar 5,42 procent bijdragen betalen.

Deze morgen boog de ministerraad zich al voor een tweede keer over de hervorming van de studentenarbeid, maar opnieuw werd er geen akkoord gevonden. Dat komt omdat CD&V dwars ligt en niet verder wil gaan dan 400 uren aan een voordelig RSZ-tarief. In  bepaalde sectoren (horeca, rusthuizen,…) kunnen werknemers tot maximum 11 uur per dag werken en is dat ook op piekdagen vaak realiteit. NSZ begrijpt dan ook niet waarom dit dossier niet wordt bekeken vanuit een pragmatische ooghoek. Dan kan men niet anders dan besluiten dat men het best tegemoet komt aan de verzuchtingen van een aantal sectoren en kiest voor 550 voordelige uren. Een student die dan gedurende 50 dagen per jaar (aan 11 uur per dag) werkt, moet kunnen beschikken over een contingent van 550 voordelige uren.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het wordt eens tijd in ons land dat we mensen die veel willen werken ook stimuleren om dat te doen. Bovendien mogen we ook niet vergeten dat een aanzienlijk aantal studenten een studentenjob heeft om er de studies mee te kunnen betalen. Wil Kris Peeters die studenten echt beperken in hun aantal uren studentenarbeid en dat alles uit schrik voor de vakbonden die het moeilijk blijken te hebben met de door hem voorgestelde annualisering van de arbeidstijd? Studenten en hun werkgevers verdienen echt beter dan dat soort politieke spelletjes op hun kap.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer