Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Vooral sociale belemmeringen vormen rem voor student-ondernemer

Vooral sociale belemmeringen vormen rem voor student-ondernemer

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters wil in Vlaamse hogescholen en universiteiten een apart lessenpakket bedrijfsbeheer laten ontwikkelen zodat jonge studenten ook zonder bachelordiploma hun eigen onderneming kunnen oprichten. NSZ juicht dit initiatief toe, maar vindt het wel jammer dat minister Muyters dat lessenpakket niet sowieso voor elke student verplicht maakt. Daarnaast vindt de ondernemersorganisatie dat alle universiteiten en hogescholen een speciaal statuut moeten aanbieden aan student-ondernemers. Een wettelijk kader, gelijkaardig aan dat voor topsporters, is daarvoor nodig, tezamen met het optrekken van het bedrag dat student-ondernemers jaarlijks mogen verdienen.

Om studenten zonder bachelordiploma de mogelijkheid te geven om toch al een onderneming op te richten, wil Vlaams minister van Economie Muyters dat hogescholen en universiteiten een speciaal lessenpakket bedrijfsbeheer ontwikkelen zodat studenten die opleiding kunnen afronden vooraleer hun bachelordiploma te halen. Vervolgens kunnen ze dan van start als ondernemer.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Elke maatregel die jongeren aanzet tot ondernemen is een geslaagde maatregel. De Vlaming ziet zichzelf immers nog steeds niet als ondernemer. Toch is het jammer dat minister Muyters van de lessen bedrijfsbeheer geen verplichte kost maakt voor iedere student aan de hogeschool of de universiteit. Dat is een gemiste kans, want zo’n verplichte cursus kan ogen doen open gaan en stimulerend werken, ook voor wie in eerste instantie niet aan een carrière als ondernemer dacht.”

Daarnaast vindt NSZ dat het statuut student-ondernemer, dat nu slechts in een handvol universiteiten en hogescholen wordt toegepast, veralgemeend moet worden. Een wettelijk kader, zoals dat van de topsporters, dringt zich meer dan ooit op. Doorgaans krijgen student-ondernemers dankzij dat statuut extra flexibiliteit, zoals het missen van verplichte lessen of het verschuiven van examens, advies op maat, business coaching en de nodige faciliteiten (vergaderzalen, bedrijfslokalen, …).

Tot slot vraagt NSZ ook aan de federale regering om de bestaande, sociale belemmeringen weg te nemen, zodat studenten alle kansen krijgen om nog tijdens hun studies hun ondernemerschap ten volle te ontplooien. Zo mogen student-ondernemers vandaag de dag slechts 1423 euro per jaar verdienen (= de beroepsinkomsten die een zelfstandige in bijberoep mag hebben om geen sociale bijdragen te moeten betalen)  om geen sociale bijdragen te hoeven betalen, terwijl jobstudenten per jaar ruim 7350 euro mogen verdienen zonder sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen. Dat is onlogisch tot en met. Als we de ondernemingsgraad in ons land willen zien toenemen, moeten dergelijke hinderpalen meteen uit de weg geruimd worden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer