Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Vooral slagers en bakkers smeken om uitbreiding flexi-jobs

Vooral slagers en bakkers smeken om uitbreiding flexi-jobs

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer is ervoor gewonnen om de flexi-jobs uit te breiden naar andere sectoren buiten de horeca. Vooral slagers en bakkers zijn hiervoor vragende partij, weet ondernemersorganisatie NSZ. Dat is ook logisch: nu moet een beenhouwer of bakker, die voor minstens 25.000 euro per jaar aan catering doet met bediening ter plaatse, een witte kassa hebben, maar kan hij geen gebruik maken van flexi-jobs. Gevolg: het is als werknemer veel voordeliger om bij te klussen in de horeca dan bij een beenhouwer of een bakker. NSZ vraagt dan ook aan staatssecretaris De Backer om flexi-jobs zo snel mogelijk uit te breiden voor lokale voedingswinkels en andere sectoren die er interesse in betonen.

Vandaag stelt staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer zijn beleidsverklaring voor in de Kamer. Flexi-jobs vormen daarbij één van de speerpunten. De Backer wil immers nagaan of hij dat stelsel kan uitbreiden naar andere sectoren naast de horeca, waar de flexi-jobs ondertussen succesvol zijn. “Lokale voedingswinkels, zoals bakkerijen en slagerijen, zijn hier alvast vragende partij voor”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De ondernemersorganisatie kaartte die verzuchting eerder dit jaar al bij de toenmalig staatssecretaris Bart Tommelein en dat samen met haar partner de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België.

Probleem is nu dat beenhouwers en bakkers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen ook een witte kassa moeten hebben, maar niet van één van de zuurstofmaatregelen, zoals de flexi-jobs, kunnen genieten omdat zij onder een ander paritair comité vallen. NSZ vindt het dus niet meer dan logisch en eerlijk dat zeker deze kleinhandelszaken ook kunnen genieten van het systeem van flexi-jobs.

Dankzij die flexi-jobs is het voor bijklussers nu financieel veel voordeliger om een cent bij te verdienen in de horeca, waar ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto verdienen, dan bij de beenhouwers en traiteurs, waar bruto niet gelijk is aan netto en ze per uur 7,5 euro netto verdienen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer