Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Vlaams-Brabant en Antwerpen kenden afgelopen tien jaar sterkste aangroei qua aantal zelfstandigen, West-Vlaanderen scoort het slechtst

Tussen 2006 en 2016 nam het aantal zelfstandigen in Vlaanderen met 18,6 procent toe. Opgedeeld per provincie blijkt dat deze stijging gevoelig sterker is in de provincies Vlaams-Brabant (+25 procent) en Antwerpen (+22,7 procent) en iets sterker is in Limburg (+20,6 procent). De provincie West-Vlaanderen scoort dan weer ondermaats en zag op tien jaar tijd het aantal zelfstandigen met slechts 10,5 procent toenemen. Dat alles blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, RSVZ. “Brussel en Antwerpen blijven sterke economische polen die heel wat ondernemingen aantrekken, vandaar de stevige vooruitgang in Vlaams-Brabant en Antwerpen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Ook de centrale ligging van beide provincies speelt een grote rol, terwijl die ligging voor West- en Oost-Vlaanderen net eerder een minpunt is. In Limburg valt dan weer de recente opmars van het aantal zelfstandigen op die voor een stuk het gevolg is van de sluiting van Ford Genk eind 2014.

In heel België nam het aantal zelfstandigen de afgelopen tien jaar met 20,2 procent toe. In Vlaanderen ging het aantal zelfstandigen er gedurende die periode met 18,6 procent op vooruit, maar opgedeeld per provincie zijn er toch enkele opmerkelijke verschillen. Dat blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van het RSVZ. De duidelijke koplopers zijn de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Dat beide provincies het aantal zelfstandigen sterk zagen toenemen de afgelopen tien jaar verwondert NSZ niet. Zij teren op Brussel en Antwerpen, de twee steden in ons land die sterkste economische polen vormen en dus ook heel wat ondernemers aantrekken. Brussel heeft met de vele internationale instellingen op haar grondgebied nood aan heel wat ondersteunende diensten die uitgeoefend worden door ondernemingen en datzelfde geldt ook in Antwerpen, maar dan omwille van de haven, die na Rotterdam de grootste in Europa is. Beide provincies zijn ook centraal gelegen en dat speelt eveneens in de kaart van het aantrekken van ondernemers. Heel wat starters hebben immers de neiging om zich centraal te vestigen zodat ze klanten hebben in heel Vlaanderen en/of België. Het is een manier om een groter klantenbereik te hebben. Vandaar het succes van Vlaams-Brabant en Antwerpen.

Die minder centrale ligging speelt de provincie West-Vlaanderen dan weer parten. Het aantal zelfstandigen nam er op tien jaar tijd maar met 10,5 procent toe en dat is opvallend minder dan in de andere Vlaamse provincies. Nochtans worden de West-Vlamingen steevast getypeerd als ondernemers en harde werkers. “Dat zijn ze ongetwijfeld nog steeds”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “maar ze hebben in toenemende mate te maken met een ‘brain drain’. West-Vlamingen die hogere studies hebben gedaan, blijven daarna plakken in steden als Gent en Leuven of de regio’s hierrond.” Ook de provincie Oost-Vlaanderen scoort qua evolutie van het aantal zelfstandigen iets lager dan het Vlaams gemiddelde, maar het blijft na Antwerpen wel de provincie waarin de meeste zelfstandigen actief zijn.

In de provincie Limburg nam het aantal zelfstandigen tussen 2006 en 2016 met 1/5de toe. Opvallend is dat die toename vooral in een stroomversnelling is gekomen sinds 2014. Tussen begin 2014 en eind 2016 is het aantal Limburgse zelfstandigen met 6 procent toegenomen. Voor een stuk speelt het Ford Genk-effect. Een deel van de afgedankte arbeiders en bedienden begon meteen of na een studieronde een eigen zaak. Daarnaast zorgde de betere economische conjunctuur er ook voor een opmars van het ondernemerschap.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer